Неродено бебе е сред жертвите на стрелбата в Хамбург

OFFNews 10 март 2023 в 15:45 2271 0

Полиция и линейка на мястото на стрелбата по сграда на Свидетели на Йехова в Хамбург, Германия.

Снимка БТА/АП

Полиция и линейка на мястото на стрелбата по сграда на Свидетели на Йехова в Хамбург, Германия.

Неродено бебе е сред жертвите на стрелбата в зала на църквата "Свидетели на Йехова", извършена по тъмно снощи в град Хамбург в Германия, съобщи Би Би Си. Бременната жена е била улучена и самата тя е оцеляла, но е загубила плода.

Стрелецът е действал сам и се е самоубил. Мотивите му не са известни. Той се казва Филип Ф. и е на 35 години. Бил е член на религиозната общност, към която имал "лоши чувства".

Появиха се и драматични кадри, на които се вижда как заподозреният изстрелва много куршуми през прозореца на залата.

На брифинг в петък полицията съобщи, че застреляните са четирима мъже и две жени. Седеммесечен плод в утробата на жена е седмата жертва. Самата тя е оцеляла.

Всички загинали са германски граждани.

Четирима от осмината ранени са пострадали тежко. Сред тях са угандиец и украинец.

Първото обаждане за спешна помощ е постъпило в 21:04 ч. местно време в четвъртък. Съобщили, че в сградата на улица "Деелбьоге" в квартал "Грос Борстел" се стреля. Четири минути по-късно на мястото са пристигнали полицаи, към които почти веднага са се присъединили специални сили. Наложило се е служителите да разбият прозорците, за да влязат в сградата, където са се събрали около 50 души.

Заподозреният - описан като "спортен стрелец", който имал разрешително за оръжие - е избягал на първия етаж. Малко след това е намерено "безжизненото му тяло".

Той е успял да изстреля девет пълнителя с боеприпаси, а в раницата му са открити още 20.

Германският сенатор Анди Гроте заяви, че "бързите и решителни действия" на полицаите са спасили живота на много хора. Той определи нападението като "най-тежкото престъпление" в най-новата история на Хамбург.

Грегор Мисбах е заснел стрелеца да стреля през прозореца на първия етаж. "Не осъзнавах какво се случва. Снимах с телефона си и едва чрез увеличението разбрах, че някой стреля по Свидетели на Йехова", казва той пред в. "Билд".

В четвъртък вечерта във федералното приложение за предупреждение NINAwarn бе изпратено предупреждение, в което местните жители се уведомяват, че "един или повече неизвестни извършители са стреляли по хора в църква". С него на местните жители е било казано да не напускат домовете си на фона на продължаващата полицейска операция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови