Непал пусна от затвора френски сериен убиец, прототипът за сериала ''Змията''

OFFNews 23 декември 2022 в 18:55 5147 0

Шарл Сображ

Снимка Getty Images

Шарл Сображ

Непал пусна от затвора френският сериен убиец Шарл Сображ с прякор Змията, послужил като прототип за сериала "Змията" на Нетфликс, излъчван през 2021 г. Той бе депортиран във Франция. Забранено му е да се връща в Непал поне 10 г.

78-годишният Шарл Сображ е осъден за поредица убийства на туристи в Азия през 70-те години на миналия век.

Той бе в затвора в хималайската страна от 2003 г. за две убийства на северноамерикански туристи, извършени през 1975 г. Той убива американката Кони Джо Бронзич и приятелят ѝ от Канада Лоран Кариер.

Името му се свързва не с две, а с повече от 20 убийства, извършени между 1972 и 1982 г.

Той бе пуснат днес, след като в сряда Върховният съд на страната постанови в сряда, че Сображ трябва да бъде освободен предсрочно по здравословни причини. През 2017 г. му е направена сърдечна операция. Той има нужда от нова. Отделно той изпълнява и разпоредба в непалското законодателство позволява освобождаване на затворници с добро поведение, изтърпели 75% от присъдата си.

Сображ е "ловувал" предимно млади западни туристи, които са се движели по пътя на хипитата в Индия и Тайланд.

В интервю за АФП преди отпътуването си в петък Сображ заяви, че се чувства "страхотно" от това, че е получил свободата си, но ще предприеме правни действия срещу непалското правителство.

Френски гражданин с виетнамско и индийско потекло, Сображ започва да пътува по света в началото на 70-те и пристига в тайландската столица Банкок. Представяйки се за търговец на скъпоценни камъни, той се сприятелява със своите жертви, много от които са западни туристи, живеещи като хипита, след което ги дрогира, ограбва и убива.

През 1975 г. той се замесва в убийството на млада американка, чието тяло е намерено на плажа, облечено в бикини. Наречен е "убиецът по бикини". Другият му прякор - "Змията", идва от способността му да приема други самоличности, за да избегне правосъдието.

Преди да бъде пратен в затвора в Непал, той е арестуван и затворен в Индия през 1976 г. и прекарва 21 години в затвора там, с кратка пауза през 1986 г., когато бяга и е заловен отново в индийския крайбрежен щат Гоа.

Освободен през 1997 г. Сображ се връща в Париж, но през 2003 г. се появява в Непал. Забелязан е в туристическия квартал на Катманду и е арестуван. На следващата година местен съд там му издава доживотна присъда за убийството на американската туристка Кони Джо Бронзич през 1975 г. Десетилетие по-късно той е признат за виновен и в убийството на канадската спътничка на Бронзич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!