Неочаквано: без арести на неразрешения протест в Москва

OFFNews Последна промяна на 31 август 2019 в 19:43 3068 1

Протест в Москва

Снимка novayagazeta.ru

В центъра на Москва се състоя неразрешена протестна проява на опозицията под наслова „Шествие против политическите репресии“, организирана от щаба на Алексей Навални.

Според оценката на „Коммерсантъ“ участниците са били най-малко коло 1 200 души, а МВР е съобщило за 750. И не е имало задържания, подчертава изданието.

В шествието се включиха недопуснати до участие в изборите за депутати в Московската градска дума, сред които Любов Собол, основателят на партията „Яблоко“ Григорий Явлински, гражданският активист и правозащитник Сергей Махнаткин.

„Трябва да се отбележи, че шествието премина неочаквано спокойно и мирно. Буквално два полицейски автомобила го съпровождаха и по високоговорителите предупреждаваха да не се минава по платното за движение на колите, и трябва да кажа, че тази молба бе изпълнена. На Пушкинския площад протестиращите не срещнаха някакив значителни полицейски сили до момента, когато част от хората поеха по Тверския булевард“, посочва журналистът от „Коммерсантъ“ Пьотр Пархоменко.

Щабът на Навални обяви днешната протестна акция, след като кметството в Москва отказа на Либертарианската партия разрешение за митинг и шествие за този ден. Властите бяха планирали фестивала „PROлето“ на проспект Сахаров. На 29 август московчани започнаха да получават смс-и от департамента за информационните технологии на Москва с покани да посетят концерта на 31 август.

„Новая газета“ пише за спора в Туитър на Алексей Навални и Владимир Соловьов. „Дори не отидох. Щяха да ме арестуват пак за 30 денонощия, а имам последна седмица преди „Умното гласуване“ – трябва да убедя колкото е възможно повече хора да гласуват против вашата „Единна Русия“. Впрочем, защо кандидатите й се определиха като „самоиздигнали се“? Какво казват за това в Италия?“, пише Навални в отговор на заяждането на Соловьов.

По-рано днес в центъра на Москва бяха задържани двама активисти от нерегистрираната и забранена партия „Другата Русия“. Те протестираха в защита на свободата за събранията и закачиха на сградата на столичния департамент по регионална сигурност плакат с надпис „Свобода на събиранията винаги и навсякъде!“.

От юли в Москва продължават протестите заради отказа на ЦИК да регистрира опозиционни кандидати за изборите за депутати градската дума. Повечето от акциите не са разрешени от властите.

По време на такива митинги на 27 юли и 3 август бяха задържани по над 1 000 участници, а Следственият комитет на Русия заведе дело за масовите безредици, според данните на „ОВД-инфо“. На 10 август се състоя разрешен от властите протест, в който се включиха много над 50 000 души. След митинга тогава започна „мирна разходка“, задържаните бяха над 200 души.

„Неразрешената демонстрация на 31 август се оказа най-мирната за протестното лято“, написа фоторепортерката от „Новая газета“ Виктория Одиссонова в материала си за изданието. Основна част от исканията на протестиращите бе да бъдат освободени политзатворниците, обвинени по делото за „масовите безредици“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови