Необичаен трус от 5,8 по Рихтер разлюля Северна Корея

OFFNews 13 юли 2017 в 14:59 7014 7

Снимка Pixabay

Необичайно земетресение с магнитуд 5,8 бе регистрирано днес в Японско море край бреговете на Северна Корея, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от БТА.

Земетресение с такъв размер е рядкост за този район, но не е безпрецедентно, коментира пред агенция "Ройтерс" сеизмологът Джули Дътън и добавя, че последното голямо земетресение в тази част на Японско море е било през 1994 г.

Северна Корея обикновено предизвиква сеизмична активност, когато извършва подземни тестове на ядрени бомби, но според Дътън по нищо не личи трусът да е предизвикан от човешка ръка.

Говорител на Пентагона каза, че по първоначални данни трусът не е резултат от ядрен опит.

Той е бил на много голяма дълбочина, 538 метра под морското дъно, така че е слабо вероятно да предизвика щети. Епицентърът му е на около 190 км югоизточно от севернокорейския град Чхънджин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

7

Alicante

22.07 2017 в 16:46

@panel - Задаваш много резонен въпрос. А спомняш ли си кога Перник го удари земетресението? Нека ти припомня. Един ден след като отказахме на Шеврон добива на шистов газ в Добруджа. От това не може веднага да се правят изводи, наистина - земетресения стават всеки ден някъде. Но точно там, където се случи това - имаше две смущаващи неща:
1. Учените сеизмолози никога не са очаквали там да стане земетресение, защото мястото е стабилна сеизмична зона - умуваха, умуваха и накрая заключиха, че може би е било "спящ разлом", такъв, който не се е знаело, че го има, никой не го е виждал, може би е бил твърде дълбоко и спал твърде дълго и може би и още и още...хипотези
2. Беше точно до София ;) Знаково. Дадоха сигнал, че могат да сринат столицата, ако пожелаят.

Знам, че за простите хора това звучи като научна фантастика, но нека прочетат повече за експериментите на Тесла с резонанса на сеизмичните вълни, и как е щял да срути сградата, където му е бил кабинетът, експериментирайки с настолно устр

12450

5

Alicante

14.07 2017 в 01:01

Споделям мнението на DenisRizanov. Вероятно са решили да сплашат Кими с HAARP-a. Може да попита японците как го закъсаха с Фукушима след като се бяха амбицирали да се сближават с Китай. Американците добре играят тези игрички...

7506

2

538 метра под морското дъно...??,

:-)))

Тези и да преписват не могат...

42249

1

Denis Rizanov

13.07 2017 в 15:44

Тръмпи пусна харпа!