Нехамер в България. Скандал с канцлер, еднодневен чартър за 22 хиляди евро и Румен Радев за фон

Според медиите във Виена пътуването на Карл Нехамер през януари до София е обслужвало интересите на Народната партия навръх изборите в Долна Австрия

OFFNews 29 март 2023 в 15:01 9433 1

Снимка БГНЕС

Според австрийските медии еднодневното пътуване на Карл Нехамер до България през януари с Румен Радев на заден фон и фотосесия с каски на границата е обслужвало предизборната кампания на Народната партия в Долна Австрия.

22 хиляди евро на данъкоплатците е похарчил за еднодневното си няколкочасово пътуване до България канцлерът на Австрия Карл Нехамер, съобщи виенският „Щандард“. И докато министърът на вътрешните работи при посещението си в София същия ден се качил на редовен полет до българската столица, Нехамер кацнал с нает частен самолет. В кабинета на канцлера оправдават избора му с причини, свързани с липсата на време.

„Това беше пътуване, което привлече много внимание. Защото, когато канцлерът Карл Нехамер и вътрешният министър Герхард Карнер долетяха за един ден в България на 23 януари, за да направят здрасти с граничарите, да летят до границата на Турция с военен хеликоптер и да инспектират оградата на ЕС, датата не беше просто 23 януари. Беше 23 януари, седмица преди провинциалните избори за ландтага (местния парламент) на Долна Австрия, на които тюркоазената му съпартийка (цветът на Народната партия е тюркоазеният, б. р.) и регионална лидерка Йохана Микл-Лайтнер имаше какво да губи. Проучванията предричаха десет процента срив. И това в сърцето на партията на Нехамер“, разказва контекста на посещението „Щандард“.

Медиите в Австрия са безпощадни през януари за канцлерското пътуване на Балканите, в което българите, че и президентът Румен Радев виждаха средство за отпушване на австрийското вето за България в Шенген. Във виена гледат на него като на военна постановка и транснационална предизборна кампания дни преди толкова важните за Народната партия избори.

Румен Радев кани двамата австрийци на посещение в България, въпреки, че такива пътувания, както коментира „Щандард“ обикновено се планират много по-отрано. В Австрия са си направили сметка, че снимка на двамата водещи политици на Народната партия с военни каски на главите и с бронирана техника не биха навредили на предизборната кампания. От Канцлерството и МВР във Виена канят всички големи медии да придружат канцлера и да отразят пътуването.

Докато в София си мислят, че помагат с визитата на България да се присъедини към Шенген, Виена си прави сметките – Народната партия на Нехамер гледа са се спаси от провал. След пътуването медиите в Австрия вадят сметките. Пътуването до София и турската граница е било доста скъпо като за еднодневно пътуване. Поне това на канцлера. Докато шефът на МВР и журналистическата делегация пътуват до България с редовен полет на австрийските авиолинии предната вечер, Карл Немахер пристига на следващия ден със специален чартърен полет за него. Днес такава екстравагантност е рядкост, защото общественият натиск е твърде голям поради по-високите разходи и относително много по-големите емисии на СО2 в „частния самолет“.

Излиза, че рекламната разходка на Карл Немахер с Румен Радев за фон е струвала на Канцлерството 22 222,24 евро само за наемането на 12-местен самолет, в който пътувал само той. Това предизвика парламентарно питане от депутатката от Социалдемократическата партия на Австрия Юлия Хер до федералния канцлер. Хер отправила същото питане и до МВР. Билетът на вътрешния министър до София с цялата му делегация е струвал 2566,39 евро. За разходите Нехамер се оправдал в отговор до Хер така: Използването на алтернативни транспортни средства беше невъзможно „поради причини, свързани с графика“. 

Според „Щандард“ несъмнено двустранните преговори с политици от други страни от ЕС имат смисъл, но въпросът е: наистина ли винаги трябва да е среща лице в лице? В много случаи видеоконференцията или телефонното обаждане не служат ли също толкова добре?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews