Нехамер, Орбан и Вучич обсъждат във Виена миграцията

OFFNews 07 юли 2023 в 16:37 845 0

Снимка БТА

Във Виена днес се провежда среща на върха по въпросите на миграцията между австрийския канцлер Карл Нехамер, унгарския министър-председател Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич. Тя е съпътствана от голям медиен интерес и протести.

Непосредствено преди началото на срещата Нехамер защити пред медиите небходимостта от подобни форуми: "Който пази границите си, трябва да бъде подкрепен. След като Европейският съюз не се намесва достатъчно, ще трябва да си помогнем сами."

Това е третата среща на върха в този формат по наболели миграционни въпроси.

"Срещата ще укрепи допълнително оста Австрия/Унгария-Сърбия и ще натисне спирачката на миграцията. Опазването на външните граници трябва да е главен приоритет и за Европейския съюз, ще продължаваме да се застъпваме за това на всички равнища. Освен това заедно ще полагаме усилия да спрем нелегалните мигранти, още преди да стъпят на европейска земя, преди всичко посредством сътрудничество с трети страни", подчерта Нехамер.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер призова за трансгранично полицейско сътрудничество, за да бъде успешна борбата с международната престъпност. "С Унгария и Сърбия полицейското сътрудничество е добро, без бюрокрация и успешно, щом става дума за борба с определени трафикантски банди, които в дейността си дори жертват човешки животи", посочи той.

Основен въпрос на срещата е укрепването на граничната охрана и по-нататъшно подобряване на оперативните мерки. По тази причина в разговорите участват и шефовете на полициите в трите страни, които правят преглед на постигнатото и да задълбочават сътрудничеството.

В навечерието на срещата критики към Нехамер в ролята му на координатор на проблема с миграцията отправиха "Зелените", Австрийската социалдемократическа партия и неправителствената организация "Амнести интернешънъл". Те обърнаха специално внимание на според тях очевидния провал на Сърбия и Унгария за ограничаване на нелегалната миграция.

Критично се изказа и ръководителят на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл, който определи Нехамер като страхлив в борбата срещу нелегалната миграция. Канцлерът трябва "не само да говори с Орбан, а и да го пита как действа срещу нелегалната миграция", заяви Кикъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки