Недоволни от изборите във Франция: Льо Пен е фашистка династия

OFFNews 11 април 2022 в 15:17 1881 0

Снимка twitter

Стотици недоволни се събраха в центъра на френския град Рен снощи, след обявяване на резултатите от първия тур на президентски избори в страната, скандирайки антифашистки и антикапиталистически лозунги, предаде БТА. 

Те обикаляли улиците, скандирайки "Льо Пен е фашистка династия", "Десницата гори" и "Нужна е социална война". Протестиращите изпотрошили стъклата на банкови офиси и подпали огън на централен площад, както използвали дървени материали от близко строително скеле. Полицията се намесила, за да ги разпръсне, а пожарникарите са изгасили пламъците.

Снощи подобна демонстрация имало и в Лион. Там недоволните изпотрошили автобусни спирки и замеряли с камъни сградата на кметството на първи градски район. Някои от протестиращите дори успели да нахлуят вътре и да влязат в залите в съседство на помещението, в което се броели бюлетините.

Вчера във Франция се проведеха президентски избори, на които държавният глава Еманюел Макрон и опонентът му Марин льо Пен се класираха на първо и второ място на първия тур. Те ще се изправят един срещу друг на балотажа на 24 април.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови