Не. Украинското контранастъпление не е започнало, твърди Киев

Красимир Крумов 07 юни 2023 в 19:52 2202 1

Снимка

Олег Данилов

Украйна все още не е започнала планираната контраофанзива, с която да си отвоюва окупираните от Русия територии, заяви в интервю за Ройтерс Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана.

Той отхвърли твърденията на руски официални лица, че украинската армия е преминала в настъпление с думите: "Няма нищо вярно в това. Нашата армия ще реши кога да започне всичко". "Когато дадем начало на контраофанзивата си, всички ще разберат, ще я видят", допълни той.

Данилов посочи, че руските официални лица са объркали напредъка на украинските сили по някои части на фронта с началото на по-голяма операция.

Украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр днес заяви, че през последното денонощие в някои райони около Бахмут украинските сили успели да напреднат с между 200 и 1100 метра.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да провери изнесените данни за бойното поле от независим източник.

Данилов посочи в интервюто, че несъмнено Москва стои зад разрушаването на Каховската ВЕЦ на река Днепър, понеже централата се намира в район, който е бил окупиран от руските сили още в началото на войната.

Киев твърди, че язовир "Каховка" е бил миниран от руската армия преди няколко месеца и че Москва е взривила язовирната стена, за да предотврати преминаването на украинските сили на другия бряг на Днепър, отбелязва Ройтерс.

Русия обвинява Украйна за скъсването на язовирната стена.

Според Данилов руснаците са си мислели, че украинските сили ще започнат настъплението си в тази посока и допълни, че Москва няма да постигне очакваните от нея резултати.

Освен това високопоставеният украински представител каза, че сега Украйна ще бъде подложена на натиск да започне мирни преговори. Данилов повтори позицията на Киев, че мирни преговори с Москва са възможни само при условие че руските сили се изтеглят от цялата територия на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови