Не сме само ние и Македония. Загреб иска от Белград да признава хърватския език

Георги Савчев 05 октомври 2021 в 20:05 14683 1

Снимка gov.hr

Андрей Пленкович

Спорът между Скопие и София за историята и езика не е единственият, който излиза на дневен ред в навечерието на срещата на върха ЕС - Западни Балкани. 

Срещата ще е в Словения на 6 октомври. В нея ще участват лидерите на държавите членки на ЕС и шестте партньора от Западните Балкани: Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово.

Именно на срещата в Словения хърватският премиер Андрей Пленкович ще каже на сръбския президент Александър Вучич, че е "срамно и недопустимо" в Сърбия да отричат съществуването на хърватския език.

Причината за напрежението между двете страни е издаден в Белград учебник по граматика за осми клас, в който пише, че сръбският, словенският, македонският и българският принадлежат към групата на южнославянските езици, а "хърватите, босненците и част от черногорците наричат сръбския език хърватски, босненски и черногорски".

Посолството ни, външното ни министерство и всички отговорни служби имат ясната да задача да протестират пред сръбските институции. Ние считаме това за срамна политика, каза днес хърватският премиер Андрей Пленкович.

Официален Загреб очаква от Белград да "премахне подобни аномалии в учебниците", които показват "липса на уважение" към Хърватия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

1

DARTH VADER

05.10 2021 в 21:56

НЯКОГА ЛЕГЕНДАРНИЯ ГЕНЕРАЛ АНТЕ ГОТОВИНА ВКАРА СРЪБСКАТА АРМИЯ НА МАЙКА СИ В Г**А...
СЕГА ПРЕДПОЛАГАМ,ЩЕ СТАНЕ СЪЩОТО,СЪС СРЕДСТВАТА НА ДИПЛОМАЦИЯТА...
 
X

Да помогнем на украинските деца!