Не си ти, когато си гладен: Студент вдигна надпис за помощ по време на среща с Лукашенко в Минск

Красимир Крумов 03 септември 2022 в 16:15 27121 1

Срещата в Двореца на независимостта е предавана на живо във всички образователни заведения в Беларус за първия учебен ден.

Снимка Belta

Срещата в Двореца на независимостта е предавана на живо във всички образователни заведения в Беларус за първия учебен ден.

Младеж от Беларуския държавен университет може да има сериозни проблеми с властите в страната, след като попадна в случаен кадър от среща на беларуския автократ Александър Лукашенко със студенти в първия ден от учебната година, честван като ден на знанията.

Беларуският лидер проведе в Двореца на независимостта в Минск открит урок за ученици и студенти, като говори в продължение на няколко часа за всичко и за нищо. В частност се похвалил и с първия беларуски лаптоп, в който имало цели 12 процента местни компоненти. На един от студентите, Роман, явно му е било скучно, докато говори бащата на нацията, и написал на лист в тетрадката си „Спасете!“ (помощ) и я показва на някого в аудиторията. За негово нещастие точно в този момент говори друг младеж, към когото е насочена камерата и, когато Роман вдига надписа, попада в пряк ефир със странния призив.

Журналисти са идентифицирали „бедстващия“ по време на мъдрата беседа на президента и сега Роман се обяснява „какво е искал да каже авторът“ и се надява телевизионният инцидент да няма сериозни последици за бъдещето му.

„Работата е там, че снощи не можах да вечерям, не успях да закуся и тази сутрин, защото не чух будилника и се успах. Към края на прякото предаване усещанията ми в стомаха бяха много лоши. Написах на моя куратор в месинджъра „Помощ!“. Тогава го написах и в тетрадкат.“ – разказа студентът пред беларуските журналисти. По думите му от видеото може да се забележи, че се опитва да предаде бележката на куратора си, който е седнал напред.

„Не е така, както всички са си помислили“ – казва Роман и се надява недоразумението да не окаже влияние на бъдещето му като студент по специалността „Биотехнологии“, в която успял да влезе след много труден изпит. Младежът разказва пред представителите на медиите в страната си, че разбира последиците от този случай за себе си, но заявява, че иска да си завърши спокойно университета. Друг студент пък с мимика изразява "особено мнение", докато беларуският батюшка говори за високите технологии в Беларус.

Беседата на беларуския президент е продължила над четири часа и е била предавана на живо в почти всички образователни заведения в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!