Не са ни освободител, а престъпен окупатор

Ще компенсираме Русия за паметника на съветската армия с уши от умряло магаре, каза латвийският външен министър

OFFNews 22 май 2022 в 09:51 11373 17

паметник
Този паметник скоро ще бъде разрушен.

Латвия се освобождава от остатъците от съветското наследство – паметници и монументи.

В Рига властите вече решиха да съборят паметника на съветската армия, а в петък над 5000 души участваха в шествие в подкрепа на унищожаването както на този, така и на други съветски паметници. Участниците поискаха властите не само да премахнат паметника в Рига, но и да направят списък на всички паметници на СССР в страната и да ги демонтират, както и да променят имената на улици и площади, носещи имената на функционери на Съветския съюз. 

Процесът вече е започнал в много други градове на Латвия, които също искат да се избавят от символите на съветската окупация, съобщава Настоящее Время.

"Няма място за съветското наследство в свободна Латвия! Тези паметници прославят и престъпленията на съветската армия. За нас това не беше освобождение, това беше окупация в продължение на много десетилетия", казва Матис, жител от Рига, който е един от протестиращите.

Много участници в акцията признаха, че мнението им е коренно променено от войната, която Русия започна в Украйна през февруари.

"До тази година имах неутрално отношение към паметниците на съветските войници. Струваше ми се, че те трябва да бъдат оставени - може би има хора, които наистина почитат загиналите", казва Гита, която също участва в шествието - "Но като се има предвид сегашната ситуация, тези паметници вече нямат място. Ние сме свободна страна и не трябва да почитаме съветските традиции."

Парите за изграждането на паметника на съветската армия в Рига са били събрани от местните жители. От всеки, който е получавал заплата, без да го питат, са взели по една рубла. Сега, почти 40 години, жителите на Латвия отново парите за събарянето му също не са проблем. Само за един ден се събраха 200 000 евро за демонтажа.

"Този паметник в Рига сега е символ на агресията на съседната държава. Тези, които му носят цветя, ​​подкрепят тази агресия", подкрепя разрушаването на паметника Интарс Решетинс.

Първата вълна на освобождаване от съветското наследство в Латвия се случи през 90-те години, след възстановяването на независимостта. Тогава всички статуи на Ленин бяха премахнати от градските площади и улиците, носещи неговото име, бяха преименувани. Улица Ленин в Рига например стана "Свобода". Сега има втора вълна на отхвърляне на съветското наследство - активистите искат да се преименува например Московския площад в Рига на "Латгалски", а това решение вече е одобрено от градските власти.

Не всички обаче подкрепят тази гледна точка. За част от населението, предимно рускоговорящите жители на Латвия, паметникът на освободителите е символ на победата. Всяка година на 9 май десетки хиляди идват пред този паметник. И това разцепление във възгледите е едно от най-дълбоките в латвийското общество.

В началото на май с решение на парламента Латвия се оттегли от споразумението с Русия за запазване на военните паметници и възпоменателни знаци. Това означава, че всички законови пречки за събарянето на паметника в Парка на победата в Рига са премахнати. Властите в Рига вече са взели решение за разрушаването, сега се разработва проект за събаряне - демонтажът трябва да приключи преди края на годината. Участниците в петъчното шествие поискаха паметникът да бъде съборен възможно най-скоро. В същото време руското външно министерство вече връчи официална протестна нота на Латвия. Москва настоя и за пълно обезщетение за щетите, причинени от оттеглянето от споразумението за опазване на паметници. Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс отговори на това в своя Twitter:

„Русия няма да получи компенсация за съветския паметник, а уши от умряло магаре“.

"Този паметник предизвиква в мен само негативни емоции. Това е гняв и болка, които не изчезват", казва Грата, друг участник в протеста срещу паметника.

И добавя:

"Всяка година, когато видя какво се случва там на 9 май, не разберам как е възможно това да се случва у нас!"

Според проучване на общественото мнение около 70% от жителите на Латвия подкрепят разрушаването на паметника на съветските войници в Рига или са безразлични към съдбата му. На събарянето му обаче се противопоставят активистите на местната проруска партия Руски съюз на Латвия. Те се опитаха да проведат протестна акция срещу събарянето на паметника, която обаче беше забранена със съдебно решение. „Руският съюз на Латвия“ нарича латвийското правителство националисти, които конкретно действат срещу руското население в страната.

„Тази история няма да има добър финал. Ще станем като Северна Ирландия - ще има омраза, която ще продължи векове“, предупреждава депутатът от Общинския съвет на Рига Мирослав Митрофанов.

Членове на движението „За освобождение от съветското наследство“ отправиха няколко други официални искания към властите. Те настояват да се приеме закон за експулсиране на нелоялни към държавата граждани на Латвия и лишаването им от гражданство. Друго предложение е на русофилите, подкрепящи руското нашествие в Украйна, да бъде забранено да се кандидатират на избори за парламента, местните власти и Европейски парламент, както и да нямат право да работят в държавни и общински ведомства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11720

16

alenaa

22.05 2022 в 18:58

@ICF. НЕТ РУСНАК НЕТ ПРАБЛЕМ. Цитирам твой духовен вожд. Така че може да напуснат Латвия за да не ги репресират.

-6142

15

Кокорчо

22.05 2022 в 18:32

Слагаите паметници на СС и Хитлер, вашта кожа, види се какво сте.

440

14

Pietro

22.05 2022 в 14:06

Бас държа, че руснаците в Латвия живеят сто пъти по-добре отколкото поданиците на Путлер в Русия. Заради лудото джудже в Кремъл икономиката на Путландия зацикля. Все по-често в световните медии и в YOU Tube могат да се видят много затворени магазини на западни компании, които напуснаха руския пазар. Най-лошото тепърва предстои. Руснаците ще се сблъскат с дефицити, а това, което все още се продава ще бъде на двойни-тройни цени.

2550

13

alfakentavur

22.05 2022 в 13:56

Разбираме. Разбираме как "българин" се "вълнува" от хипотетичната съдба на руското малцинство в Латвия. Я обясни това тебе как точно те засяга и вълнува?
С поне 35 реда иначе няма копейки.

-60

11

офф бее

22.05 2022 в 12:35

ICF
Мнозинството решава. Така е при демокрацията. То затова се нарича "общество" - съобразяваш се с мнозинството. Ако не ти харесва - отиваш другаде. Може в гората, може в магадан. Всеки има право на личен избор, доколкото не пречи на останалите!

2550

10

alfakentavur

22.05 2022 в 12:26

Прибалтийска страна взима решение за премахване на съветски паметници и ограничаве на новосъветски партии, организации и тролове.
"Българинът" ICF "се вълнува" какво щяло да стане с руското малцинство в тази държава. Наистина ли?
А когато новосъветските войски сриваха градове в Сирия, както сега го правят в Украйна, ICF вълнуваше ли се от съдбата на 10% християни там?

-240

9

редовно четящ

22.05 2022 в 12:18

Етническите руснаци ще си седнат на трибуквието и ще спазват законите в държавата в която живеят Иначе - чемадан и раzия. Латвийското правителство е достатъчно смело за да предприеме подобни действия, законови основания ще се намерят. Латвия е горда страна, България може само да и диша праха!

3714

8

GB

22.05 2022 в 12:06

Очевидно име нагласи да се гонят от страната поддържащите Русия, особено сега. Но дали са у множеството в парламента им за да решат да приемат закон? Просто трябва да видим. Сложно е, както е и у нас. Аз се гневя на окупатора ни, на изнудването на народа ни да му строи паметници, на това, че и сега плащаме да им ги пазят БГ полицаи на заплата от нас, с видео, с присъствие и т.н. Всичко това ми е обидно и разбирам гласовете против такива паметници и ангажименти към тях...
 
X

Да помогнем на украинските деца!