Наводнение в Сидни: евакуират 50 хил. души, стотици домове са наводнени, кораб бедства

OFFNews 05 юли 2022 в 08:18 890 0

Мъж плава по улица в Сидни, Австралия

Снимка БТА/АП

Мъж плава по улица в Сидни, Австралия

Около 50 000 жители на Сидни са получили заповед да се евакуират от домовете си, тъй като най-големият град в Австралия е засегнат от наводнения за трети път тази година, предава Би Би Си. Стотици домове в града и околностите му са наводнени, допълва АП.

През нощта екипите за спешна помощ са спасили 100 души, блокирани в автомобили по наводнени пътища или в наводнени домове.

Наводнението бе причинено от продължили с дни проливни дъждове. Преляха язовири. За четвърти път през последните 16 месеца е обявено извънредно положение в части от 5-милионния град. Има значителен риск от внезапни наводнения.

През нощта правителството на щата Нов Южен Уелс обяви бедствено положение в 23 района на местното самоуправление и активира финансова помощ на федералното правителство за пострадалите от наводненията.

В някои части на южната част на Сидни за 24 часа са паднали повече от 20 см дъжд, което е повече от 17% от средногодишната стойност за града, съобщи метеорологът от Бюрото по метеорология Джонатан Хау. "Добрата новина е, че до утре следобед се очаква да бъде предимно сухо, но, разбира се, напомняме на хората, че тези наводнения ще останат много високи и след спирането на дъжда", каза Хау.

Бурното време осуетиха плановете за изтегляне на засегнат товарен кораб с 21 членове на екипажа на безопасно място в открито море. Корабът изгуби мощност, след като напусна пристанището в Уолонгонг, южно от Сидни, в понеделник сутринта. Опитът за изтегляне на кораба с влекачи в открития океан приключи, когато въжето се скъса при 11-метрово вълнение късно в понеделник, заяви изпълнителният директор на пристанищната администрация Филип Холидей. Новият план е корабът да бъде изтеглен в Сидни, когато времето и морските условия се успокоят още в сряда, каза Холидей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови