Наводнения взеха над 35 жертви в Индия

OFFNews 19 юли 2021 в 16:51 1885 0

Снимка Getty Images

Индийската столица Ню Делхи и главният финансов център в Мумбай бяха залети от проливни дъждове в понеделник. Предният ден най-малко 35 души загинаха в цялата страна при свлачища и срутвания на къщи, предизвикани от валежите.

Индийската метеорологична служба предупреди за обилни валежи в Северна Индия, включително Ню Делхи, през следващите два дни. В Мумбай е дадено предупреждение и за гръмотевична буря.

Най-малко 30 души загинаха в неделя в три предградия на Мумбай, когато няколко къщи се срутиха в свлачища след дъжда. 

Други трима души също починаха след срутване на къща в северния щат Утаракханд след пороя.

При отделен инцидент в неделя вечерта триетажна сграда се срути в град Гуруграм, близо до Делхи. Двама души са загинали, а спасителните операции все още са в ход.

Няколко ниско разположени района на Делхи и Мумбай бяха наводнени, а Twitter преля от изображения на потопени превозни средства и хора, газещи вода до кръста.

Пречиствателната станция в предградията на Мумбай беше наводнена в неделя, което принуди общинския съвет да наложи намаляване на водоподаването в някои части на града.

Индия е в разгара на дъждовния сезон, но валежите през последните няколко дни бяха особено обилни.

Екстремните метеорологични условия засегнаха и други части на света през последните седмици с наводнения в Европа, срутване на язовири в Китай и горещи вълни в Северна Америка, които засилват притесненията за изменението на климата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови