Навални се завърна в Русия и беше задържан

OFFNews 17 януари 2021 в 20:15 5712 0

Снимка AP

Пътническият самолет, на чийто борд се намира руският опозиционен лидер Алексей Навални, кацна тази вечер на летище "Шереметиево" в столицата Москва. Минути по-късно Навални беше задържан, предадоха Франс прес и Ройтерс. 

Затворническите служби в Русия потвърдиха, че са задържали Навални при пристигането му в Москва. Те го обвиняват в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година.

"Навални, който днес пристигна в Русия след няколко месеца лечение в Германия след предполагаемо отравяне, "ще бъде задържан под стража до решение на съда" по неговия случай", се посочва в комюникето на затворническите служби.

По-рано днес самолетът на руската авиокомпания "Победа" излетя от Берлин и трябваше по разписание да кацне към 19.20 ч. (18.20 ч. българско време) на друго московско летище - "Внуково". То обаче затвори за пристигащи полети малко преди това и той бе пренасочен към "Шереметиево".

Руската полиция задържа десетки привърженици на опозиционния лидер Алексей Навални, които го чакаха на летище "Внуково" в столицата Москва, предаде Ройтерс. Тя разчисти зоната за посрещане на пристигащите пътници.

Иван Жданов, един от най-близките сътрудници на Навални, написа в Туитър, че сред задържаните са няколко основни съюзници на критика на Кремъл, включително Любов Собол, Руслан Шаведдинов, Иля Пахомов, Алексей Молокоедов, Анастасия Кадетова и Константин Котов, съобщи Франс прес.

Според журналист от Франс прес, който беше на борда на самолета, пилотът първо съобщил, че кацането ще се забави с 30 минути заради "технически проблем". След това уведомил пътниците, че самолетът ще кацне на летище "Шереметиево", а не на "Внуково".

Навални се завърна в Русия за първи път след като през август бе отровен и откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови