Навални с първи пост от Арктика: Аз съм вашият нов Дядо Мраз

OFFNews 26 декември 2023 в 12:06 4291 4

Алексей Навални

Снимка Getty Images/Архив

Руският опозиционен политик Алексей Навални потвърди с пост в социалните мрежи пристигането си в наказателна колония в арктически регион в Северна Русия, съобщи сайтът Медуза.

„Аз съм вашият нов Дядо Мраз, написа Навални след преместването му в ИК-3 в село Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг. 

Имам палто от овча кожа, шапка с ушанки, скоро ще ми дадат филцови ботуши, след 20 дни си пуснах брада. Вярно, че няма елени, но има огромни, пухкави, много красиви овчарски кучета. 20-те дни бяха доста уморителни, но въпреки това съм в страхотно настроение, както подобава на Дядо Мраз“, каза политикът.

Навални каза, че е бил доведен в колонията вечерта на 23 декември и съобщава, че се е видял с адвоката си. 

Политикът каза, че дворът за упражнения в неговата колония е съседна килия, „малко по-голяма по размер, със сняг на пода“. Конвоят в колонията „не е като в Централна Русия, а като по филмите - с картечници, в топли ръкавици и валенки - с тези много красиви пухкави овчарски кучета.“

„Като цяло не се тревожете за мен. Добре съм. Страшно се радвам, че най-накрая стигнах до там. Благодаря отново на всички за подкрепата, написа Навални.

19 дни не се знаеше нищо за местонахождението на Навални. Вчера негови сътрудници съобщиха, че политикът е изпратен в поправителната колония със специален режим № 3 „Полярен вълк“, разположена в село Харп, на 60 километра северно от Арктическия кръг.

Алексей Навални е в затвора от началото на 2021 г. През август 2023 г. Московският градски съд осъди политика на 19 години затвор в колония със специален режим по дело за „екстремизъм“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

4

Constanza

26.12 2023 в 19:37

Не е добре да си умен в Русия, независимо в коя област.

1042

3

danvan

26.12 2023 в 14:14

Не че нещо общо с Навални. Той няма да изведе СССР по-напред в космоса. Който и да е вече не може да го постигне. И сега арестуваха неколцина конструктори на ракети и ги обвиниха в предателство. Местоположението им пак е същото - в Сибир. Освен затворените в тюрма, много са и избягалите в чужбина. Голям път напред, прогрес и развитие, има пред Русия. Дълъг.

1042

2

danvan

26.12 2023 в 14:13

Някъде там бил затворен в лагер и Сергей Корольов, който направи СССР първа сила в космоса. Лежал в лагер, пребивали го, оцелявал по чудо. Веднъж го пуснали сам да отиде до Москва, където се гледа отново делото му. Вървял пеш, каквото го вземе по пътя, в един сняг някой му хвърлил хляб от камион, благодарение на което оцелял. За да стигне на късмет до някакво пристанище на брега на Северния ледовит океан, оттам с кораб, който минавал веднъж на месец. Преместили го в друг лагер, докато един ден Туполев не го включил в списък на конструктори, които ще работят като затворници в специален институт. Туполев също имал 15-годишна присъда. След смъртта на Корольов Русия изостанала в космическата надпревара. Могъл да живее повече, но понеже му чупили челюстта в НКВД и зарасла накриво, при операция при анестезията не могли да го обдишват правилно с въздух и това имало последствия.

1042

1

danvan

26.12 2023 в 14:12

Една българка разказваше за e-vestnik как лежала в американски затвор известно време и казва - мъчението е да те охлаждат с климатика.
Как ли е в руски затвор? Там си е хладно.
Ямало-Ненецкия автономен окръг. Към 2000 км североизточно от Москва, към 1000 км северно от Тюмен. Потърсих на картата къде е. Дотам няма градски транспорт, няма и автомобилен път, за самолет също нищо не показва. Дали защото е секретно? Път със сигурност има, като този на снимката. Няма го на картата. Такива са пътищата из Сибир. През зимата горе-долу, ама през лятото е непроходимо от кал.
Имат богати природни дадености в Русия за затвори и заточения. Много прочути и съвсем непрочути руснаци са заточвани. Няма нужда от ограда, накъдето и да тръгнеш е тайга няколкостотин километра.

 
X

Да помогнем на украинските деца!