Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори (видео)

НАТО ще се намеси, ако стабилността между Сърбия и Косово е нарушена

OFFNews 17 август 2022 в 20:15 5070 7

Архив

Снимка БТА/AP

Йенс Столтенберг, НАТО

Мироопазващите сили на НАТО в Косово са готови да се намесят, ако стабилността между Сърбия и Косово е изложена на риск, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Изказването му идва след срещата със сръбския президент Александър Вучич по повод неотдавнашното напрежение между Белград и Прищина.

Сирени за въздушна тревога и блокади на границата между Сърбия и Косово

"НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на терен. Нашата мироопазваща мисия остава фокусирана върху мандата си и ако стабилността е застрашена, КейФОР (Мироопазващите сили на НАТО в Косово) са готови да се намесят и да предприемат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и свободата на движение", каза оше Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел.

Той подчерта, че макар "ситуацията на място да се е подобрила, отговорността на всички страни – особено на официални лица от Белград и Прищина – е да предотвратят нова ескалация". Столтенберг призова страните да проявят сдържаност.

"Имаме значителна военна мисия в Косово от близо 4000 войници и това помага да се предотврати напрежението, ескалацията и всякакви конфликти", каза Столтенберг в отговор на въпрос на Блумбърг дали КейФОР ще са готови да се намесят в случай на ескалация на напрежението в Косово.

При съвместното обръщение след срещата Вучич благодари на генералния секретар на НАТО за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са обсъдили всичко, което се случва в Косово.

Напрежението в Косово се повиши в началото на месеца, когато сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Прищина обяви, че мерките са реципрочни.

Ситуацията се успокои, след като косовският премиер Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбите за първи септември, в резултат на което блокадите бяха вдигнати.

Етническите сърби представляват 5 процента от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

8

GB

18.08 2022 в 10:12

"англосаксонска"?

Напомням, че не всички държави-членки на НАТО сме англосаксонци. В момента, и българи, и други нации от цяла Европа участваме в мироопазващата мисия.

Също, когато Сърбия едностранно въведе тези мерки, мълчахте.
Когато Косово ги въвежда година след Сърбия, негодувате?!

-1555

7

ob1

18.08 2022 в 09:22

Пешо от Ръгни Колецово - кво още правиш в тая фашистка Европа, е виж какво е хубаво в руZия. И теб ще питам - щом едната страна иска някакъв документ, защо другата да не го прави?

-7325

6

Фашистка Европа пак си каза думата под диктовката на САЩ.

-1555

5

ob1

17.08 2022 в 22:14

ЕА, няма ги бомбят бре, страх ги е от мечката.
Аз да те питам - щом едната страна иска документ, защо другата да не го прави?

22547

4

dolivo

17.08 2022 в 21:29

както за косоварци има нужда от документ за влизане в Сърбия, така и за Сърби трябва документ.

Реципрочни мерки. Маститите сръбски политици да си оправят приоритетите, вместо да мачкат малцинствата

2051

3

Propaganda

17.08 2022 в 21:11

Малко им беше на великосръбските шовинисти уранчето 90те.
Явно е, че си просят още.