НАТО ще осигури още ПВО и милиарди за Украйна през 2024 г.

OFFNews 11 януари 2024 в 08:11 2630 4

Йенс
Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Страните членки на НАТО ще продължат да предоставят на Украйна важна военна, икономическа и хуманитарна помощ в условията на продължаващата вече почти две години руска инвазия. В изявление след видеоконферентна среща на алианса, се посочва, че държавите членки са начертали планове за предоставянето на "милиарди евро допълнителни възможности" за Украйна през 2024 г. Срещата се проведе по искане на Украйна.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг добави, че докато Москва засилва ударите си срещу украинските градове и граждани, съюзниците от НАТО засилват въздушната отбрана на Украйна.

Междувременно 11 души са пострадали след руска ракетна атака на хотел в град Харков в Североизточна Украйна, съобщи кметът Игор Терехов в Телеграм. Хотелът е ударен от две ракети, докато в сградата е имало 30 цивилни. Сред ранените има и турски журналисти. При атаката, станала късно снощи, са нанесени щети и на други сгради, включително два жилищни блока, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

11.01 2024 в 14:13

Казах по-голямата част. Т. нар. ръчна граната лимонка например се води отбранително оръжие. Тъй като обшивката и се разцепва на осколки които хвърчат абсолютно във всички посоки, задължително се хвърля от укритие и се предполага, че си в състояние на отбрана, когато го правиш.

За ракетите. Веднага ти давам пример за обратното. С300 са ПВО ракети, т.е. отбранителни. Ако вражески самолети те атакуват, ти стреляш по тях с този комплекс. Но орките ги преработват в нападателни и ги използат като балистични ракети.

-529

3

6екеr4о

11.01 2024 в 13:57

Аз съм пълен лаик по темата, дори не съм заразен от елементарно любопитство, та да се информирам поне малко по въпроса, но не мога да си представя какво отбранително оръжие би могла да бъде една далекобойна ракета!?

Гледах наскоро подробни украински клипове, от които ставаше ясно, например, колко трудно изпълнима практически задача е взривяването на Кримския мост. В общи линии изводите бяха, че единствено германско - шведските ракети Taurus имат някакъв шанс да свършат тая работа!?!

2550

2

alfakentavur

11.01 2024 в 10:18

По-голямата част от оръжията стават и за двете.

-529

1

6екеr4о

11.01 2024 в 09:38

Категорично съм убеден, че УкраИна се нуждаем много повече от нападелни оръжия, отколкото от отбранителни!

Аман от кастрирани бюрократи на високи постове...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки