НАТО с военно учение ''Северна гора" на финландска територия в Арктика

OFFNews 30 май 2023 в 21:19 1165 0

Снимка U.S. Army Forces Command (FORSCOM)

Държавите от НАТО провеждат военни учения в Арктика, заявявайки решимостта си да защитят най-новия си съюзник Финландия, която е домакин на първите общи военни маневри на пакта, откакто през април стана 31-вият член на пакта, предаде Ройтерс.

Приемането на Финландия удвои дължината на границата на НАТО с Русия, която започна широкомащабна инвазия срещу Украйна през февруари миналата година, посочва Ройтерс.

Близо 1000 войници от САЩ, Великобритания и Норвегия, както и от съседна Швеция, заедно с близо 6500 финландски военнослужещи, се включиха в учението "Северна гора", при което са задействани 1000 единици бойна техника. Това е най-голямото сухопътно учение зад Полярния кръг в най-новата финландска история.

Руската инвазия в Украйна подтикна Швеция и Финландия да изоставят дългогодишната си политика на неутралитет и да потърсят гаранции за сигурността си в рамките на НАТО.

Финландия официално се присъедини към пакта на 4 април, а Швеция се надява да бъде приета до срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс.

Наблюдавайки ученията само на два часа път с кола от руската граница на един от най-големите артилерийски полигони в Европа американският генерал-майор Грегъри Андерсън каза, че страната му е готова да защити Финландия.

"Ние сме тук и сме изпълнени с решимост. Американската армия е тук за учения с най-новия съюзник в НАТО, за да изградим способности, да помогнем да бъде защитена Финландия, ако нещо ѝ се случи", допълни Андерсън.

Швеция остава най-близкият военен партньор на Финландия и е както политически, така и тактически готова да защитава своята съседка, каза на свой ред командващият шведските сухопътни войски по време на учението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови