НАТО предупреди Русия за плана й за разполагане на ядрено оръжие в Беларус: ''Опасно и безотговорно!''

Кремъл взе Беларус за ядрен заложник - реагира Олексий Данилов и нарече намерението ''стъпка към вътрешна дестабилизация'' на страната

OFFNews 26 март 2023 в 16:57 7258 8

Владимир Путин и Александър Лукашенко, 27 декември 2022 г.

Снимка БТА/АП

Руският президент Владимир Путин и беларуският президент Александър Лукашенко, 27 декември 2022 г.

НАТО разкритикува Русия за нейната "опасна и безотговорна" ядрена реторика ден, след като Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Така чрез съботното си изявление Владимир Путин отправи предупреждение към НАТО за военната подкрепа на Алианса към Украйна и ескалира противопоставянето със Запада.

Говорител на Алианса заяви днес:

"НАТО е бдителна и следи отблизо ситуацията. Не сме забелязали никакви промени в ядрената позиция на Русия, които да ни накарат да коригираме нашата собствена.

Споменаването от страна на Русия на ядреното споделяне между страните от НАТО е напълно подвеждащо. Съюзниците на НАТО действат при пълно спазване на международните си ангажименти. Русия последователно нарушава ангажиментите си за контрол на въоръженията, като неотдавна преустанови участието си в Новия договор СТАРТ".

Коментара на Путин, който говорителят нарича "подвеждащ", гласи: "САЩ правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат тактическите си ядрени оръжия на територията на съюзническите си държави".

От своя страна, Киев реагира с коментара, че Русия държи Минск като "ядрен заложник" и поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Кремъл взе Беларус за ядрен заложник" - написа в Туитър ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов. Той нарече това "стъпка към вътрешна дестабилизация" на Беларус.

Въпреки че ходът не беше неочакван и Путин заяви, че той няма да наруши обещанията за неразпространение на ядрените оръжия, това е един от най-ярките ядрени сигнали на Русия от началото на нейното нахлуване в Украйна преди 13 месеца, коментира Ройтерс.

Това може да е първият път от средата на 90-те години на миналия век, когато Русия базира такива оръжия извън страната. Експерти заявиха пред Ройтерс, че развитието на ситуацията е значимо, тъй като досега Русия се гордееше, че за разлика от Съединените щати не разполага ядрени оръжия извън границите си.

Вашингтон, другата ядрена суперсила в света, омаловажи опасенията си от изявлението на Путин и възможността Москва да използва ядрени оръжия във войната в Украйна.

"Не сме видели никаква причина да коригираме собствената си стратегическа ядрена позиция, нито признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. Оставаме ангажирани с колективната отбрана на алианса на НАТО", заяви високопоставен представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

Тактическите ядрени оръжия се използват за поразяване на конкретни цели на бойното поле, те не са в състояние да унищожат цели градове. Не е ясно колко такива има Русия.

Анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) заявиха, че рискът от ескалация на ядрена война "остава изключително нисък". "ISW продължава да оценява, че Путин избягва риска и многократно заплашва да използва ядрени оръжия, без да има намерение да го направи", пишат оттам.

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия обаче нарече изявлението на Путин "изключително опасна ескалация".

"В контекста на войната в Украйна вероятността от грешна преценка или погрешно тълкуване е изключително висока. Споделянето на ядрени оръжия прави ситуацията много по-лоша и рискува да има катастрофални хуманитарни последици", заявиха от организацията в Twitter.

Путин твърди, че президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна е поискал разполагането на оръжия.

Самият Лукашенко нито е потвърдил, нито е отрекъл това. Реакция от него на изявлението на Путин нямаше.

Макар че беларуската армия официално не се сражава във войната в Украйна, Минск и Москва поддържат близки военни отношения. Миналата година Минск позволи на Москва да използва беларуска територия, за да изпрати войски в Украйна, а двете страни засилиха съвместното военно обучение.

В неделя, дни след посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва, Путин отрече Москва да създава военен съюз с Пекин и вместо това заяви, че западните сили изграждат нова "ос", подобна на партньорството между Германия и Япония по време на Втората световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

26.03 2023 в 22:28

На тоя клет изрусен монголоид му остана едната Беларус и едното ядрено оръжие, завалийката! И гледа да извлече максимума от тях. Колко жалък може да е един притиснат до стената плъх като него! :D

-1650

7

ob1

26.03 2023 в 21:26

21.3.2023 "Все ядерные державы не должны размещать ядерное оружие за пределами национальных территорий и должны вывести все размещенное за рубежом ядерное оружие"
от тук - https://tass.ru/politika/17332031

25.3.2023 "Путин заявил о планах разместить в Белоруссии тактическое ядерное оружие"
от тук - https://www.rbc.ru/politics/25/03/2023/641f2ca89a7947cf3b050065

Когнитивен дисонанс? Фурнаджийски лопати? Мне, просто блядовете са си такива, жалки смотани лъжци с къси пишки :)
Само не е обяснил защо му е да слага ЯО в Беларус - нали от блатото за броени секунди стигаха до където си поискат.

625

5

1215

26.03 2023 в 19:26

Може идиотът да има майсъл.

2073

4

Johnny B Goode

26.03 2023 в 18:12

Другарят Радев се бори предимно за копейки, така че този въпрос не го засяга директно.

А иначе снимката кърти миФки - модерни сатрапи на кичозен фон. Батюшката гледа не особено доволен към хоризонта, дребосъка седнал все едно върху яйце. От протокола могат да му обяснят, че сакото се разкопчава когато си седнал.

2550

3

alfakentavur

26.03 2023 в 17:38

Искаш да кажеш, че другарят Радев няма да каже на Путлер, че пожар не се гаси с бензин?

1236

2

БотоксПутю

26.03 2023 в 17:32

Другарят Радев току-виж е поискал като белоруския тулуп тактическо ядрено оръжие на Българска територия.

1000

1

PaulPierce

26.03 2023 в 17:14

A другарят Радев нещо казал ли е, нали се бори за мир?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика