НАТО поставя ядрените си оръжия в бойна готовност

Светослав Метанов 17 юни 2024 в 08:07 6227 0

ядрени ракети
НАТО поставя ядрените си ракети в бойна готовност

НАТО води преговори за въвеждане на повече ядрени оръжия в бойна готовност пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Русия и Китай. Ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг заяви пред The Telegraph, че Алиансът трябва да демонстрира ядрения си арсенал пред света, за да изпрати директен сигнал на враговете си.

Той разкри, че се провеждат преки консултации между членовете на НАТО за изваждане на ракетите от складовете и поставянето им в бойна готовност.

"Няма да навлизам в оперативни детайли за това колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в бойна готовност и колко трябва да бъдат на съхранение, но трябва да се консултираме по тези въпроси. Именно това правим", отбеляза той.

Столтенберг заяви в интервю за The Telegraph, че ядрената прозрачност трябва да бъде крайъгълен камък на ядрената стратегия на НАТО.

"Разбира се, целта на НАТО е свят без ядрени оръжия, но докато съществуват ядрени оръжия, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО - не, е по-опасен свят", подчерта генералният секретар на Алианса.

Той отправи и сериозно предупреждение за заплахата от страна на Китай, като заяви, че именно Китай инвестира много в модерни оръжия, включително в ядрения си арсенал, който според него до 2030 г. вече ще нарасне до 1000 бойни глави.

"Това означава, че в недалечно бъдеще НАТО може да се сблъска с нещо, с което не се е сблъсквала никога досега, а именно с двама потенциални ядрени противници - Китай и Русия. Разбира се, това е свързано с последствия", предупреди Столтенберг.

САЩ и Великобритания предоставиха на НАТО своите сили за ядрено възпиране, докато други европейски съюзници съхраняват оръжия на своя територия и инвестират в системи за тяхното изстрелване.

Според The Telegraph броят на оперативните ядрени оръжия се пази в тайна, но се предполага, че Великобритания разполага с около 40 ядрени бойни глави в готовност от общо 225. САЩ са разположили около 1700 от общо 3700 такива ракети.

След избухването на пълномащабната война Русия многократно заплашва света с ядрени оръжия за някаква форма на помощ за Украйна.

В края на февруари Путин заплаши с "трагични последици" страните, които ще изпратят войски в Украйна. По-специално диктаторът говори за "реална заплаха" от ядрена война, която би означавала унищожаване на човечеството.

Също по-рано заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заплаши Полша с ядрен удар в случай на световна война. Това беше неговата реакция на думите на полския външен министър Радослав Сикорски, че САЩ са обещали на Русия да унищожат всички нейни войски на територията на Украйна, ако тя нанесе ядрен удар.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов