НАТО е готов с военните планове при нападение от страна на Русия

OFFNews 11 юли 2023 в 08:07 1858 1

Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг.

Във Вилнюс започва срещата на върха на НАТО. Очаква се на форума на Алианса съюзниците да препотвърдят подкрепата си за Украйна и да очертаят пътната карта за членството на Киев в НАТО.

В понеделник съюзниците постигнаха съгласие по отбранителните си планове - първите след края на Студената война. В тях подробно се описва как Алиансът ще реагира на руска атака.

В продължение на десетилетия НАТО не виждаше нужда от мащабни отбранителни планове, но промени възгледите си след началото на най-кръвопролитната война в Европа от 1945-та насам. Когато очертае регионалните си планове, НАТО ще даде на държавите и насоки как да модернизират своите сили и логистика.

Лидерите на тридесетте и една държави членки на НАТО се срещат във Вилнюс днес и утре, за да обсъдят широк спектър от теми - от разногласията по отношение на кандидатурата за членство на Украйна през присъединяването на Швеция до увеличаването на запасите от боеприпаси и преразглеждането на отбранителните планове за източния фланг.

Това ще бъде четвъртата среща на върха на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, като първата се проведе виртуално на 25 февруари 2022 г., само един ден след нападението, последвана от форуми в Брюксел и в Мадрид.

Необичайният порой от контакти на високо равнище контрастира с предишния ритъм на годишните срещи на върха на НАТО и показва как войната на прага му е принудила алианса да засили сътрудничеството, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще ръководи българската делегация, в която участват още министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

11.07 2023 в 08:17

И аз съм готов. Дава се на Украйна всичкото възможно оръжие без ограничения. И орките няма да мръднат и на километър по на изток и ще бъдат навряни обратно в блатото, от където изпълзяха.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика