НАТО е готов да отговори съвместно на атаки в Космоса

OFFNews 14 юни 2021 в 17:45 1413 0

Снимка NATO

Йенс Столтенберг

Лидерите на страните от НАТО ще разширят използването на клаузата "Един за всички, всички за един", така че в нея да се включат и случаи на нападения в Космоса. Това заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на събитие, организирано от германския мозъчен тръст "Фонд Маршал", провело се няколко часа преди началото на самата среща на върха, предаде Асошиейтед прес.

Столтенберг каза, че на срещата лидерите ясно ще заявят, че всяка атака от Космоса или всяко нападение срещу космически технологии на членовете на алианса, например срещу сателити, ще доведе до задействането на член пети от договора на НАТО за взаимна отбрана на принципа "Един за всички, всички за един".

Около 2000 сателита се намират в орбита около Земята, като над половината от тях са управлявани от страни членки на алианса. Те осигуряват различни услуги, от мобилни комуникации до прогнози за времето, а военните разчитат на някои от тях за навигация, споделяне на разузнавателни данни и откриване на установки за изстрелване на ракети.
Около 80 страни в света имат сателити. Частни компании също навлизат в този отрасъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови