Натискът на Европа и НАТО срещу Русия се засилва заради отравянето на Навални

Елена Николова 04 септември 2020 в 18:21 3041 1

Снимка БТА/AP

Над 100 евродепутати поискаха санкции срещу Русия по случая с отравянето на Алексей Навални.

В отворено писмо до върховния представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел, публикувано днес, членове на няколко политически групи в Европейския парламент призоваха за "пълно и прозрачно разследване".

"Оставаме изключително скептични, че руските власти са способни и желаят да разследват истинския произход на това престъпление", написаха евродепутатите. 

"Всички се обръщаме назад към дългата история на управлението на Путин - негови противници и независими журналисти, нападнати или убити. Руските власти не успяха да изправят пред съда истинските извършители", добавиха те.

Борел заяви снощи, че е възможно ЕС да вземе мерки в отговор на отравянето на Навални.

Реакцията на НАТО

НАТО проведе извънредна среща днес, на която обсъди случая с руския опозиционер.

Отравянето на Навални е сериозно нарушение на международното право, подчертават от военния алианс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не желае да спекулира какви действия биха довели до разрешаване на случая.

Пред Русия има сериозни въпроси, на които трябва да отговори, а използването на подобно оръжие е ужасяващо, добави той, като призова за пълна информация за програмата "Новичок".

30-те страни членки на НАТО призоваха Русия да сътрудничи в разследването на отравянето на Навални - разследване, ръководено от Организацията за забрана на химическите оръжия.

Какво отговори Русия?

Говорителят на Путин Димитрий Песков заяви, че не вижда основателна причина за налагането на нови санкции.

Все пак няма обвинения и няма причина да обвиняваме руската държава. Ние не сме склонни да приемем каквито и да било обвинения в това отношение, категоричен е той.

Песков обяви, че от хоспитализирането на Алексей Навални Кремъл не спира да дава информация по случая.

"Надяваме се, че ще бъде възможно да се установят причините за случилото се, ние се интересуваме от това, искаме това. Затова се нуждаем от информация от Германия. Все още нямаме информация от Германия", твърди говорителят на Путин.

Песков не вижда и причина да бъде спрян строежът на "Северен поток 2", тъй като отрича руска намеса в отравянето на Навални.

Германското правителство беше призовано от Зелената партия да прекрати проекта. Ръководителят на фракцията на зелените в Бундестага Катрин Гьоринг-Екарт заяви, че газопроводът вече не е проект, който Берлин може да реализира заедно с Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови