Националната здравна комисия на Китай спира да публикува ежедневни данни за COVID-19

Страната беше обхваната от безпрецедентни протести - срещу нулевата COVID политика, както и срещу самия Си Дзинпин

OFFNews 25 декември 2022 в 09:00 1732 0

Снимка Getty Images

Днес Националната здравна комисия на Китай спря да публикува ежедневните данни за COVID-19 на фона на съмнения относно тяхната надеждност, тъй като инфекциите се увеличиха след внезапното облекчаване на строгите ограничения, предаде Ройтерс.

"Съответната информация по COVID ще бъде публикувана от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията за справка и изследвания", се казва в изявление на комисията, без да се уточняват причините за промяната или колко често Китайският център за контрол и превенция на заболяванията ще актуализира информацията по COVID.

Спирането от страна на Националната здравна комисия на Китай на ежедневното съобщаване на общия брой на инфекциите и смъртните случаи идва в момент, в който нарастват опасенията относно липсата на жизненоважна информация, откакто Пекин направи мащабни промени в политиката на нулева COVID, която постави стотици милиони негови граждани под безмилостни забрани и засегна втората по големина икономика в света. Страната беше обхваната от безпрецедентни протести - срещу нулевата COVID политика, както и срещу самия президент Си Дзинпин.

Китай стесни определението си за отчитане на смъртните случаи от COVID, като отчита само тези от пневмония или дихателна недостатъчност, причинени от COVID, което повдигна вежди сред световните здравни експерти.

Миналата седмица британската фирма за здравни данни Airfinity изчисли, че в Китай се наблюдават повече от един милион инфекции и 5000 смъртни случая дневно.

Официалните данни от Китай се превърнаха в ненадежден ориентир, тъй като в страната се правят по-малко тестове, а Китай редовно е обвиняван, че омаловажава случаите на заразяване и смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови