Националистически завой на Ирландия: Шин Фейн печелят изборите, в ход са преговори за коалиция

OFFNews 10 февруари 2020 в 15:46 4151 1

Снимка Би Би Си

Исторически резултат на "Шин Фейн" показват преброените досега бюлетини след проведените в събота общи избори в Ирландия.

Националистическата формация с лидер Мери Лу Макдоналд спечели най-много места в парламента и започва преговори за сформиране на коалиционно правителство. Резултатът им при продължаващо броене на бюлетините дава 24,5% на "Шин Фейн".

Нито една партия няма да получи достатъчно места в Долната камара на парламента, за да има мнозинство и да управлява самостоятелно.

Макдоналд - която определи изхода от вота като "нещо като революция в изборната урна" - възнамерява да опита да сформира правителство със Зелената партия и останалите по-малки партии, което няма да е лесно. Тя не изключва възможността за коалиция и с традиционните си врагове - големите центристки партии "Фине Гейл" и "Фиана Файл", управлявали страната десетилетия наред. Техните лидери - досегашният премиер Лио Варадкар и Майкъл Мартин, обаче изключиха такъв вариант още преди гласуването.

"Фиана Файл" засега получава 22%, а "Фине Гейл" - 21%.

Двете големи партии се позовават на различията си с "Шин Фейн" по отношение на данъчните политики и ИРА.

Ако не се стигне до споразумение, може да последват нови избори.

Защо "Шин Фейн"?

Националистите се възползваха умело от нарастващия гняв на хората в Ирландия към недостига на жилища, рязко нарастващите наеми и увеличаващия се брой на бездомните хора, казват анализатори, цитирани от Би Би Си. Всичко това се случва въпреки очакванията ирландската икономика да е една от най-бързо развиващите се в ЕС през 2020 г.

Брекзит - основен фокус в кампанията на Лио Варадкар и заместника му Саймън Ковени - почти не е отчетен като важен по време на кампанията.

Лидерът на Демократическата юнионистка партия Арлен Фостър пък си обяснява резултата на "Шин Фейн" с протестния вот в тяхна полза от страна на младите гласоподаватели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

10.02 2020 в 22:34

Ирландците ще се отцепват, шотландците ще се връщат в ЕС...ама то нали англичаните искаха, да си стоят сами - ще им се случи, каквото си пожелаха.
 
X

Да помогнем на украинските деца!