Наследникът на Samsung e освободен предсрочно от затвора

OFFNews 13 август 2021 в 20:43 1755 0

Снимка Wikipedia/CC BY 3.0

Наследникът на Samsung Лий Джей Йонг е предсрочно освободен от затвор в Южна Корея.

Той излежа 207 дни в затвора - малко над половината от присъдата, която получи от Върховния съд, след като беше осъден на две години и половина за подкуп, присвояване и укриване на доходи от престъпна дейност през януари.

Делото е свързано с бившия президент на страната Пак Кън Хе, която също е в затвора за подкуп и корупция.

Samsung Electronics е основан от дядото на Лий и той е фактическият ръководител на компанията от 2014 г. насам.

"Аз причиних много безпокойство на хората. Извинявам се дълбоко", каза Лий в кратко изявление. "Слушам притесненията, критиките и големите очаквания към мен. Ще работя усилено."

Той беше обвинен, че е платил 43 млрд. южнокорейски вона (37,7 млн. Долара) на две фондации с нестопанска цел, управлявани от Чой Сун Сил, приятелка на Пак, в замяна на политическа подкрепа. Предполага се, че това включва протекции и за спорно сливане на Samsung, което проправи път на Лий да стане ръководител на конгломерата.

Сделката се нуждаеше от подкрепа от държавния пенсионен фонд.

При произнасянето на присъдата, съдът обяви, че Лий „активно е давал подкупи и насочено е искал от президента да използва нейните правомощия, за да помогне за гладкото му наследяване“ начело на Samsung.

Министерството на правосъдието заяви, че е решено Лий да бъде освободен, след като са взети предвид ефектите от пандемията върху икономиката на Южна Корея и световните пазари.

В изявление кабинетът на президента Мун Дже Ин заяви, че освобождаването му е направено в името на националния интерес и призова за разбиране.

"Ние сме наясно, че има възгледи за и против предсрочното освобождаването на заместник-председателя Лий Джей. Мнението на хората, които са против, също е правилно", се казва в изявлението.

"От друга страна, имаше много хора, които призоваха за условно освобождаване в тази тежка криза, надявайки се, че той ще помогне на страната по отношение на полупроводниците и ваксините."

Условията за предсрочното освобождаване на Лий, обаче, включват пет години бизнес ограничения - не е ясно дали той ще може да управлява компанията, освен ако не получи разрешение за такова изключение.

Той също така ще се нуждае от одобрение за всякакви пътувания в чужбина.

Лий е разследван и за измами и манипулиране на акции и ако бъде признат за виновен, може да бъде върнат отново в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови