'Нашата истина е свята'. Защо интервюто на Тъкър Карлсън с Путин предизвика такова вълнение в медиите

OFFNews 07 февруари 2024 в 18:16 17766 26

Карлсън

Снимка Интернет

ТТъкър Карлсън

Владимир Путин даде интервю на Тъкър Карлсън, американски журналист и бивш водещ на Fox News, потвърди Кремъл. The Wall Street Journal цитира източници, според които интервюто вероятно ще се публикува утре.

Карлсон отлетя за Москва миналата седмица. Във вторник той заяви в социалната мрежа X: "Тази вечер ще интервюираме руския президент Владимир Путин. Ще го направим скоро." И обеща да бъде показано в нередактиран вид на неговия уебсайт Tucker Carlson Network, а по-късно и в социалната мрежа X, където Карлсън има повече от 11 милиона последователи, посочва Би Би Си.

Карлсон благодари на собственика на X Илон Мъск, който според него е обещал да не блокира интервюто, и заяви, че очаква западните правителства да се опитат да го цензурират.

"Разбира се, има рискове при даването на подобно интервю", обяснява журналистът.

Той обвини американските медии в корупция за това, че не желаят да разговарят с Путин и охотно публикуват интервюта с Володимер Зеленски, които той нарече "ласкателни разговори", въвличащи САЩ във война в Източна Европа.

Главната водеща на международните новини на CNN Кристиан Аманпур нарече изявленията на Карлсон абсурдни.

"Ние постоянно искаме интервюта (с Путин), правим го от години", цитира я британският в. "Дейли телеграф".

Стив Розенберг от Би Би Си потвърди, че през последните 18 месеца е отправил няколко искания към Кремъл и неизменно е получавал "не" в отговор.

През последните години западните медии многократно са искали интервюта от Путин, призна и говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той обясни отказа на тези журналисти с предполагаемата им пристрастност, която според Песков е безсмислена в подобни интервюта.

Позицията на Карлсон, според говорителя на Кремъл, е "различна от останалите".

"Тя по никакъв начин не е проруска, не е проукраинска. По-скоро е проамериканска. Но поне контрастира с позицията на традиционните англосаксонски медии".

Симпатии и антипатии

Тъкър Карлсън неведнъж се е изказвал със симпатии за Владимир Путин. Политическите му възгледи се споделят от много консервативни американци, недоволни от многомилиардната американска подкрепа за Украйна.

Карлсън не крие антипатията си към украинския президент Зеленски, наричайки го диктатор и говорейки много нелицеприятно за него. Въпреки това във видеообръщението си за интервюто с Путин казва, че е помолил за интервю и Зеленски.

Карлсън е звезда на Fox, където от 2016 г. до 2023 г. води вечерното политическо телевизионно предаване Tucker Carlson Tonight, което понякога има аудитория от над 5 милиона зрители.

Но кариерата му в тази традиционно подкрепяща републиканците мрежа приключи внезапно.

На 24 април 2023 г. сутринта Тъкър Карлсън е уволнен от Fox News. Такъв развой на събитията той очевидно не е очаквал, защото ден по-рано е обещал на зрителите си да излезе в ефир същия ден вечерта.

Официално причината за уволнението не е посочена, но американската преса пише, че решението е продиктувано от съдебен иск, подаден от ръководителя на корпорацията Рупърт Мърдок във връзка с репортажа на Карлсон за превземането на Капитолия от поддръжници на Доналд Тръмп на 6 януари 2021 г. и излъчването на неверни твърдения на Тръмп, че поражението му на изборите през 2020 г. е резултат от измама.

Карлсън се раздели с Fox News шест дни след като корпорацията "Фокс", която е собственик на канала, се съгласи да плати извънсъдебно 787,5 млн. долара на фирмата за машини за гласуване и софтуер Dominion Voting Systems. Тази фирма водеше дело срещу Fox Corp. за това, което според ищците е разпространението от нейния канал на клеветнически изявления на Тръмп и неговите поддръжници. В тях се твърди, че резултатите от президентските избори през 2020 г. са били фалшифицирани, включително от машините за гласуване.

След като напусна Fox, Карлсон придоби независимост и почти не загуби популярност, като видеоклиповете му имат средно между 3 и 6 милиона гледания в социалната мрежа X.

Подкрепа и пристрастия

54-годишният Тъкър Карлсън продължава да подкрепя Доналд Тръмп, застъпва се за рязко намаляване на нелегалната миграция в САЩ, за стриктно прилагане на закона за притежание на оръжие, скептичен е към глобалното изменение на климата, движението "Животът на чернокожите има значение", въпросите на пола и някои други либерални идеи.

Той не е чужд на конспиративните теории и твърди, че правителството на САЩ разполага с извънземен космически кораб, повтаря измислиците на руските власти за американски лаборатории за биологични оръжия в Украйна, твърди, че водноелектрическата централа "Каховка" е разрушена от украинци и обвинява Вашингтон, че е замесен в атаките срещу газопроводите "Северен поток".

Руските държавни медии редовно споменават Карлсон като журналист, който "казва истината", и често го цитират. Шмаков.Медия, агенция за медийни анализи, е изчислила за телеграм канала "Внимателни новини", че руските държавни медии и Z-канали са споменали Карлсън около 2050 пъти през последната седмица.

Сред известните политици, които той е интервюирал напоследък, са унгарският министър-председател Виктор Орбан и Хавиер Милай - новият президент на Аржентина.

Тъкър Карлсън ще бъде първият западен журналист, който интервюира Путин от началото на пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна.

Посещението на Тъкър Карлсън в Москва предизвика вълнение както по държавните телевизионни канали, така и сред блогърите от Z-групата.

Тази сутрин в новинарските емисии на Първи канал, "Россия 24" и НТВ се говореше за него. Както водещите в резюметата си, така и кореспондентите в репортажите си се опитваха да убедят аудиторията, че Карлсон е независим журналист, защото е дошъл в Русия със собствени средства, и че президентската администрация на САЩ многократно се е опитвала да предотврати интервюто му с Путин.

"Още преди 3 г. Карлсон е искал да запише Путин, но по това време журналистът все още е работил за Fox News и според него, щом Белият дом е научил за тези планове, веднага са започнали да го следят. В резултат на това телевизионният канал отменил пътуването", обяви в сутрешния си блок НТВ.

Тази идея беше повторена и от кореспондент на РЕН-ТВ. Вярно е, че той веднага добави, че "заедно с операторите и продуцентите те [екипът на Тъкър Карлсън и Би Би Си] са отседнали в един от най-добрите хотели в Москва - в непосредствена близост до Червения площад".

Първи канал нарече интервюто на Карлсон с Путин "истинско предизвикателство към американските медии, които са под контрола на Белия дом и демократите".

"Пропагандата очаквано удря Карлсон с всички оръжия. Но интересът на американците към интервюто с руския лидер не може да бъде заглушен", увери водещият на сутрешните новини в девет часа.

Руските прокремълски и Z-блогъри обясниха вълнението около интервюто на Карлсон с предполагаемото търсене на руската гледна точка сред западните зрители.

"Такова внимание от страна на западната аудитория към интервюто на Карлсон с Владимир Путин показва, че западното общество е изгубило доверието си в мейнстрийм медиите и нашата истина е търсена както никога досега", пише Евгений Поддубний, военен кореспондент, който подкрепя войната в Украйна.

"Няма да има провокативни въпроси, защото Такър е на наша територия. Така че чрез Тъкър ще предадем нашата истина. Това ще добави поддръжници към нашия руски свят. В края на краищата в САЩ не се показва Путин или по-скоро подборка от негови изказвания, а там, където той предава истината - не. Сега те ще го гледат", пише в телеграм каналът "Зъл журналист".

Намериха се обаче и блогъри, които нарекоха интервюто на Тъкър Карлсън "част от голямата медийна игра на американските елити, които решиха да дадат добър урок на Джо Байдън".

"Така че не доблестният Карлсън, към края на втората година от войната, реши най-накрая да свали покривалото. Не, всичко това е игра. И политика. Няма чиста душевност и търсене на справедливост. Кому е нужно - всеки знае всичко", пише авторът на телеграм канала "Зергулио" Сергей Колясников.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

32

781000

10.02 2024 в 15:53

Все пак имаше нещо ново - ядреното джудже каза, че му е все едно кой ще е президент на САЩ, той ще си преследва целите, а ако Тръмп реши да му направи подарък, негова си работа. Та дано Тръмп да го е гледал.

500

31

781000

10.02 2024 в 15:47

Какво вълнение, на кой въобще му пука за някакъв полезен идиот, най-вероятно платен, и залязващ диктатор, повтарящ едно и също ? Какво толкова ново беше казано в това интервю, че така са се развълнували ?

-1650

28

ob1

08.02 2024 в 14:47

В матушката сигурно го дават денонощно по всички канали. Не разбирам защо нормален човек би си губил времето с брътвежите на бункерния сопол.

3015

27

rambaldievskievich

08.02 2024 в 11:16

Къде може да се гледа (дори и без превод на български)? Благодаря.

22548

25

dolivo

08.02 2024 в 11:06

Руска мафия прави бизнес само с индивиди, за които има компромат.

Или намира, или създава.

305

24

Старик

08.02 2024 в 10:51

америка е Взела, Дала.!.....

1066

23

alcom4

08.02 2024 в 10:49

Карлсон ,е типичен представител на "вътрешен прогивник".Абсолютно сигурно е ,че е "напазаруван",от руснаците.Американците,особенно такива публични личности ,са определено прагматични и нищо не правят без добро, солидно заплащане.Калсон /Такър/ е намерил в случая своя добър бизнес, да изяви тезата на Путин.Нека не се забравя ,че САЩ ,са истински демократична страна и там всеки има право да изявява мнение ,без да бъде санкциониран за това.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика