НАСА тества лунна тоалетна за 23 милиона долара

OFFNews 03 октомври 2020 в 11:33 3073 1

Американската аерокосмическа агенция (НАСА) ще тества нова тоалетна с нулева гравитация на Международната космическа станция (МКС) преди възможната й употреба в мисии до Луната. 

Тя е подходяща и за жени, произведена е от титан и е на стойност 23 милиона долара. 

Съоръжението трябваше да се изстреля в четвъртък, но мисията бе отменена две минути преди началото заради технически затруднения. 

Следващият опит е предвиден за петък вечерта. 

Тоалетната използва вакуумна система, която й позволява да работи в среда с нулева гравитация. Тя ще бъде поставена в кабина, подобно на тези на Земята.

Теглото й е 45 килограма и е с височина 71 сантиметра. Новата тоалетна е с 65% по-малка и с 40% по-лека спрямо използваните до момента. Тоалетната може да се побере в капсулите "Орион" на НАСА, които трябва да отведат астронавти на Луната след няколко години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

03.10 2020 в 15:26

Няма ли да е по-ефективно, ако НАСА разработи система за безфекално хранене на астронавтите? В фауната има същества, на които природата е решила този въпрос. Ако се постигне това и с хоманоидите ще се спестят трилиони кубици вода в света, а астронавтите ще кръстосват вселената в пълен комфорт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!