Напрежение между Перу и Мексико: Лима гони мексиканския посланик (обновена)

OFFNews 21 декември 2022 в 10:57 1473 0

Поддръжници на сваления перуански президент Педро Кастийо протестират по улиците на Аякучо срещу отстраняването му от власт. 20 декември 2022 г.

Снимка БТА/АП

Поддръжници на сваления перуански президент Педро Кастийо протестират по улиците на Аякучо срещу отстраняването му от власт. 20 декември 2022 г.

Напрежение между Перу и Мексико нагнети свалянето на перуанския президент и предоставяното му от Мексико убежище.

Лима нареди на мексиканския посланик да напусне страната в рамките на 72 часа, след като Мексико предостави убежище на семейството на Педро Кастийо. Посланикът отпътува още днес.

Кастийо беше отстранен от длъжност по-рано този месец след опит да разпусне Конгреса. Кастийо бе задържан. В Перу го разследват за бунт и заговор.

Мексико подкрепи сваления президент и още тогава заяви, че обмисля да му предостави убежище. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор нарече отстраняването "недемократично". Семейството на Кастийо беше прието в посолството на Мексико. В следобедните часове на 21 декември съпругата и децата на Кастийо бяха изведени безопасно от там и отлетяха за Мексико.

Решението на Мексико да предостави убежище предизвика още по-голям гняв в Перу, а мексиканският посланик Пабло Монрой бе обявен за "персона нон грата" от правителството. Министерството на външните работи на Перу заяви в профилите си в социалните медии, че експулсира Монрой заради "многократните изявления на висшите органи на тази страна относно политическата ситуация в Перу". Перуанският опозиционен законодател Мария дел Кармен Алва обвини Мексико, че "дава подслон на корумпираните".

Политическата криза в Перу

Кастийо беше отстранен от длъжност, след като се опита да разпусне Конгреса. Той се реши на такава стъпка, изправен пред вот за импийчмънт. Конгресът не се подчини и гласува с огромно мнозинство свалянето му от длъжност. Телохранителите му го спряха да потърси убежище в мексиканското посолство в Лима. Само няколко часа по-късно Конгресът положи клетва пред неговия вицепрезидент, 60-годишната Дина Болуарте, като нов президент.

Дина Болуарте, снимка: БТА/АП

Тя настоя за предсрочни избори и във вторник законодателите гласуваха в подкрепа на предложенията ѝ. Изборите ще се проведат през април 2024 г., две години по-рано от предвиденото - 2026 г.

Гражданите на Перу не са безучастни наблюдатели на ставащото. По улиците се "сблъскаха" противници и поддръжници на Кастийо. Едните искат нови избори, другите - освобождаването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!