„Направих грешки, но не съм убиец.“ Доживотна присъда за единствения оцелял обвиняем за атентатите в Париж

Беатрис Младжова 30 юни 2022 в 11:24 1503 0

Атентатите в Париж

Снимка Архив

Кадър от нощта на атентатите

Съдът в Париж осъди на доживотно лишаване от свобода Салах Абдеслам, смятан за единствения оцелял от терористите, атакували Париж през 2015 година.

Атаките взеха 130 жертви и раниха 494 души във френската столица – жертви имаше в барове, ресторанти, концертна зала, както и в прочутия стадион "Стад дьо Франс", където се е провеждал футболен мач.

Обвиняеми по случая са 20 души, сред които и единственият оцелял Абдеслам. Всички останали участници, заедно с ръководителя на групата Абделхамид Абаауд, бяха убити по време на обезвреждането им от силите на реда.

32-годишният Абдеслам беше признат за виновен по всичките пет обвинения. Главното обвинение е физическо извършване на най-смъртоносните атаки, които Франция някога е виждала в мирно време. Той е едва петият човек във Франция, осъден на доживотна присъда без право на замяна, откакто тя беше въведена през 1994 г.

13 други са обвинени в подготовката на нападението, а шест все още се укриват.

От обвиняемите 19 бяха признати за виновни по всички обвинения, докато един - Фарид Хархач - беше осъден по по-леко обвинение от първоначалното. Останалите 13 подсъдими в съдебната зала получиха посмъртно присъди от 2 до 30 години затвор за престъпленията си.

Абдеслам, който беше арестуван през 2016 г., проговори публично за първи път от началото на съдебния процес, като се обяви за „воин на Ислямска държава“. Това разстрои някои оцелели, които приеха думите му като заплаха.

„Направих грешки, вярно е, но аз не съм убиец, не съм убиец“, каза той.

Съдът постановява, че Салах Абдеслам трябва да изтърпи цялата си присъда без да има правото да подаде молба за помилване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!