Нападение с нож в Канада: 10 убити, 15 ранени в един от най-смъртоносните актове на насилие в страната

OFFNews 05 септември 2022 в 07:53 4861 0

Следователи изследват земята на мястото на намушкване с нож в Уелдън, Саскачеван, в неделя, 4 септември 2022 г.

Снимка БТА/АП

Следователи изследват земята на мястото на намушкване с нож в Уелдън, Саскачеван, в неделя, 4 септември 2022 г.

Най-малко 10 души са убити, а 15 – ранени при нападение с нож в неделя в Канада, в центъра на провинция Саскачеван, предаде Би Би Си. Това е един от най-смъртоносните актове на масово насилие, които Канада някога е виждала.

Жертвите са открити на 13 места в племето Джеймс Смит Кри Нейшън и близкото село Уелдън.

Двама заподозрени, назовани като Деймиън Сандерсън и Майлс Сандерсън, са в неизвестност и се смятат за въоръжени и опасни.

На жителите е наредено да се скрият, тъй като мащабното издирване продължава в огромна географска област. "Не напускайте обезопасеното място. Бъдете предпазливи и допускайте други хора в жилището си", инструктира в Туитър Кралската канадска конна полиция (RCMP) на Саскачеван.

Създадени са контролно-пропускателни пунктове, на които полицията проверява документите за самоличност на пътниците, а шофьорите са призовани да не качват стопаджии.

Извънредно положение е обявено в нацията Джеймс Смит Кри - коренна общност с около 2000 жители североизточно от Уелдън, където живеят около 200 души.

На всички мобилни телефони в провинциите Саскачеван, Манитоба и Албърта - огромен регион с площ почти половината от Европа - е изпратено предупреждение за опасни хора.

Министър-председателят Джъстин Трюдо описа нападението в Twitter като "ужасяващо и сърцераздирателно". "Шокиран и съкрушен съм от ужасяващите нападения днес - каза той в отделно изявление. - Лицата, отговорни за днешните отвратителни нападения, трябва да бъдат изправени пред съда."

На брифинг в неделя вечерта полицията съобщи, че е възможно да има повече ранени от вече известните 15 души.

Според Ронда Блекмор, командващ офицер на RCMP в Саскачеван, някои може да са били набелязани от двамата заподозрени, а други да са "нападнати случайно".

Връзката между 31-годишния Деймиън Сандърсън и 30-годишния Майлс Сандърсън е неясна и засега властите не предоставят повече подробности.

Първото спешно обаждане в полицията е подадено в 05:40 ч. местно време в неделя сутринта в столицата на провинцията Реджина, на около 280 км южно от Уелдън, каза г-жа Блекмор.

То бързо е било последвано от още много обаждания за помощ, които са се превърнали в "бързо развиващо се събитие".

Заподозрените са били видени за последен път от представители на обществеността в Реджина около обяд в неделя и може би са пътували с черен Nissan Rogue, каза тя.

"Те се считат за въоръжени и опасни... Ако видите заподозрените или техния автомобил, не се приближавайте до тях, незабавно напуснете района и се обадете на 911".

Жителката на Уелдън Даян Шиър заяви, че съседът ѝ, мъж, който живеел с внука си, е бил убит, съобщи вестник "Глоуб енд мейл".

Друг жител, Робърт Ръш, го описва като кротък, овдовял мъж на около 70 години. "Той не би наранил нито една муха", е цитиран да казва г-н Раш.

Районът на нападението. Карта: БТА/АП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови