Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Нападателят от Лондон е воювал в Босна на страната на ислямистка групировка

OFFNews Последна промяна на 25 март 2017 в 17:26 10466 1

Нападателят от Лондон е воювал в Босна на страната на ислямистка групировка

Халид Масуд, който извърши на 22 март терористично нападение пред сградата на парламента в Лондон, е воювал в редовете на ислямистката групировка "Ел Муджахид" по време на войната в Босна от 1992-1995 г., предаде ТАСС, позовавайки се на сръбския в. "Блиц".

Според източници на вестника Масуд е пристигнал в Босна като доброволец на 1 май 1993 г. и по-късно се е присъединил към отряда "Ел Муджахид", влизащ в състава на Трети корпус на армията на Босна и Херцеговина и известен с жестоката саморазправа с пленени цивилни сърби, съобщава БНТ.

Халид Масуд е напуснал Босна на 25 декември 1995 г.

Джевад Галияшевич, член на експертната група на Югоизточна Европа за борба с тероризма, казва за "Блиц", че на практика повечето екстремисти, проявили се в Европа и САЩ, по един или друг начин са били свързани с Босна - или са участвали в босненската война, или са имали босненско гражданство, или са използвали оръжие, купено в Босна.

Отрядът "Ел Муджахид" беше създаден на 13 август 1993 г. и първоначално наброяваше 500 доброволци от Босна, Алжир, Афганистан, Египет, Иран, Йемен, Катар, Пакистан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция, припомня БНТ. В редовете на този отряд в различни фази на войната според различни оценки са воювали общо от 1500 до 6000 чужденци. Отрядът добива известност с високата си боеспособност, жестокост към цивилни сърби и хървати и ритуални екзекуции на пленниците.

На 22 март 52-годишният Масуд се вряза с автомобила си в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон, след което остави колата пред сградата на парламента и с нож в ръка се нахвърли върху полицай, преди да бъде ликвидиран от силите на реда. В резултат на нападението загинаха 4 души, а около 50 бяха ранени. Разследването продължава. Още не е установено дали Масуд е действал сам или е имал съучастници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови