Нанси Пелоси за Тръмп: Той е опасен за националната сигурност

OFFNews 18 декември 2019 в 22:33 2797 0

Снимка БНР

„Това е доказан факт – президентът наруши Конституцията. Той представлява опасност за националната сигурност и заплаха за честността на изборите ни“, заяви председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, цитирана от Би Би Си.

Тази вечер късно се очаква долната камара на Конгреса да гласува в пленарна зала основанията за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. По същото време той ще бъде на предизборен митинг в щата Мичиган. Шест часа продължиха разискванията по регламента на процедурата по отстраняването му.

Той е обвинен за злоупотреба с правомощията на президента, като е задържал военната помощ за Украйна, за да изнуди властите там да разследват сина на съперника му за предстоящите догодина избори Джо Байдън. Второто обвинение е за възпрепятстване разследването на Конгреса, като е отказал да се подчини на поканите да даде показания и да предостави документи на законодателите.

През януари 2020 г. процесът ще се състои в Сената. Но горната камара на Конгреса е контролирана от републиканците и така нужното мнозинство от две трети, необходимо за отстраняването на президента от власт, едва ли ще бъде събрано и вероятно Тръмп ще остане на поста си.

Преди гласуването Тръмп отново заяви в серия изявления в Туитър, че не е извършил нищо осъдително и подложи на критики воденото срещу него разследване. „Можете ли да повярвате, че днес радикално леви безделници демократи ще ме подложат на импийчмънт, а аз не съм извършил нищо лошо! Това е ужасно, прочетете стенограмите. Подобно нещо не бива отново да се случва с нито един американски президент“, възмущава се той.

Вчера Тръмп изпрати до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси писмо в 6 страници, в което посочва, че именно демократите, а не той, са извършили действия, визирани в клаузите за импийчмънта. Той определя процеса като недействителен, зловреден, несъстоятелен, необоснован, лицемерен и абсурден.

Пелоси обаче отвърна с остра критика на писмото, обърна се към Камарата на представителите с напомнянето, че разглеждането на въпроса за подлагането на президента на импийчмънт е едно от най-важните правомощия, които Конституцията им възлага.

Днес републиканецът Бари Лаудермилк заяви, че Исус Христос е имал повече възможности да се оправдае, отколкото Тръмп. Според конгресмена от Джорджия, когато първосвещениците в Ерусалим обвинили Христос в богохулство, Пилат Понтийски му дал възможност да им отвърне. Така демократите, за разлика от Пилат, не предоставят на Тръмп подобен шанс, каза той. Но това не е съвсем вярно – председателят на правната комисия Джери Надлер канеше президента и юристите му на изслушванията по импийчмънта, пише VoA в сайта си / Радио Гласът на Америка/.
Републиканецът от Флорида Джон Ръдърфорд направи неочаквано изявление. Той посочи, че мнозинството на демократите в Камарата на представителите играе в полза на руския президент Владимир Путин. Според него Путин се е намесил в изборите през 2016 г. с цел да внесе раздор в американската политика. „Путин днес ни се смее“, каза конгресменът.

Разбира се, Тръмп следи събитията от Белия дом. От началото на изслушванията 45-ият президент на САЩ написа 45 съобщения в любимата си платформа Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови