Намушкаха с нож германски кмет заради либералната му политика към бежанците (обновена)

ОFFNews 28 ноември 2017 в 14:02 2681 2

Кметът на малък град в Германия, известен с либералната си политика към мигрантите, беше намушкан с нож при нападение, което е било политически мотивирано, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Андреас Холщайн - кмет на Алтена и член на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, е бил приет в болница след нападението снощи, но по-късно е бил изписан.

Местни медии съобщиха, че мъжът, намушкал кмета, бил под влиянието на алкохол. Той е ранил градоначалника във врата, като е крещял критики срещу бежанската му политика.

Премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Алтена, Армин Лашет каза, че "службите за сигурност смятат, че нападението е политически мотивирано".

След като бе изписан от болницата Холщайн каза, че нападението е било предварително обмислено и че нападателят е бил разгневен от позицията му в подкрепа на бежанците.

"Да, ножът беше предназначен за мен", каза той на пресконференция часове след инцидента.

Политикът разказа, че влязъл в дюнерджийница, за да купи вечеря за болната си съпруга, когато някакъв мъж се приближил до него и го попитал дали той е кметът. След това му казал: "Вие ме оставяте да умра от жажда, а пускате 200 бежанци в Алтена" и извадил от джоба си 30-сантиметров нож, с който го намушкал във врата.

При управлението на Холщайн 17-хилядният град е приел повече бежанци от определеното съгласно национална квота.

Нападателят, описан от представители на властите като "56-годишен мъж, за когото се подозира, че е имал ксенофобски подбуди", бил повален на земята от ранения кмет и двама от собствениците на дюнерджийницата и държан, докато пристигне полицията, за да го арестува.

Прокуратурата е започнала разследване за опит за убийство.

Меркел и други политици, заявиха, че са шокирани от нападението.

"Ужасена съм от нападението с нож срещу кмета Андреас Холщайн, но съм много облекчена, че той може вече да е отново със семейството си. Благодаря също така на тези, които са му помогнали", заяви канцлерката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!