Намериха в кръчма секретни документи на британска суперподводница

OFFNews 29 април 2023 в 14:29 3675 0

документи

Снимка Архив

Според говорител на Кралския флот нищо не е фатално.

Официални документи с информация за подводница "ловец убиец" на британския Кралски флот, чиято стойност е 1,3 милиарда британски лири (1,63 милиарда долара), са били намерени в тоалетната на кръчма, предаде ДПА, като се позова на британския в. "Сън".

Таблоидът съобщава, че документите с информация за подводницата "Ейч Ем Ес Ансън" са били оставени в заведението "Фърнес Рейлуей" в Къмбрия.

Те показват вътрешното устройство на подводницата и се използват за обучаване на екипажа как да изолира и понижава налягането в елементи от системата ѝ.

От Кралския флот заявиха, че документите са от общообразователно естество и не съдържат класифицирана информация.

Според източник на в. "Сън" заведението е било пълно, когато папката с етикет "официално поверително" е била открита на пода в тоалетната.

Заведението "Фърнес Рейлуей" се намира в близост до корабостроителницата "Би Ей И системс" в пристанищния град Бароу ин Фърнес, където подводницата е била засичана, уточнява ДПА.

"Ейч Ем Ес Ансън" е петата нападателна подводница от новия клас "Ъстут" (Astute), с която се сдобива Кралският флот на Великобритания. Тя може да изстрелва ракети "Томахоук", а на уебстраницата ѝ е описана като "най-голямата, най-съвременната и най-мощната нападателна подводница", която някога е била използвана във флота.

"Тези документи позволяват на моряците и на предприемачите да научат как системите си взаимодействат, но не разкриват детайли за това как те работят; просто показват, че те съществуват", каза източник от флота и добави, че откритата папка съдържа информация за опростен дизайн на системите на борда, без да разкрива как те работят.

"Това са общотренировъчни документи, които не съдържат поверителна информация. Ние обаче се отнасяме изключително сериозно към всички въпроси, свързани със сигурността, и ще разследваме обстоятелствата, при които тези документи са били открити", каза говорител на Кралския флот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови