Наложиха ограничения на Тръмп за военни действия срещу Иран

OFFNews 12 март 2020 в 12:16 2067 0

Конгресът на САЩ прие резолюция, с която ограничава военните правомощия на американския президент Доналд Тръмп по отношение на Иран, предаде USA Today. 

Внесеният от опозицията в лицето на демократите текст беше одобрен в средата на миналия месец от Сената, въпреки че в него превес имат републиканците. 

"За" приемането на документа гласуваха 227 от членовете на Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство. 186 се обявиха "против" резолюцията. 

Белият дом обяви, че Тръмп ще наложи вето на резолюцията. 

"Ако президентът Тръмп се отнася сериозно към обещанието си да прекрати безкрайните войни, той ще подпише резолюцията", смята сенаторът демократ Тим Кейн, който е инициатор за въвеждането на ограниченията.

Резолюцията забранява на Тръмп да предприема военни действия срещу Иран без предварително одобрение от Конгреса.

В началото на годината иранският генерал Касем Солеймани беше убит по заповед на Тръмп при американски ракетен удар срещу автомобила му близо до международното летище на Багдад, Ирак. Това изостри отношенията между двете страни и Техеран се закани да отмъсти за смъртта на Солеймани.

Тогава демократите и някои републиканци изразиха безпокойство, че ескалацията между двете страни може да прерасне в пряк военен конфликт. След ответните ракетни атаки на Техеран по използвани от американската армия военни бази в Ирак, при които нямаше жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови