Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Най-важният ядрен учен на Иран е убит с картечница с изкуствен интелект, контролирана от сателит

OFFNews 07 декември 2020 в 14:47 5945 0

Главният ядрен учен на Иран Мохсен Фахризаде е убит с картечница с изкуствен интелект, контролирана от сателит, заяви главнокомандващ на иранската революционна гвардия, предаде Би Би Си. 

Мохсен Фахризаде бе убит на 27 ноември при нападение в град Абсард, източно от столицата Техеран. Атакувана бе колата, в която се е намирал Фахризаде. Очевидци разказват, че са чули звук от експлозия, а после - автоматична стрелба. Фахризаде бе тежко ранен, но лекарите не успяха да го реанимират. Формално Фахризаде заемаше поста началник на отдела за изследвания и иновации в иранското министерство на отбраната, но в чужбина е смятан за водеща фигура в ядрената програма на Иран. 

В деня на нападението иранското министерство на отбраната изнесе противоречива информация за това как е убит ученият. Те обясниха, че е имало престрелка между въоръжени лица и неговата охрана. 

Иран обвини Израел за нападението, а министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф го нарече "терористичен акт".

Генерал Али Фадави, заместник-командир в Революционната гвардия, заяви вчера в Техеран, че картечница е била монтирана на пикап с марка Nissan.

"Картечницата се е фокусирала само върху лицето на мъченика Фахризаде и по този начин е бил застрелян само той, а съпругата му е останала невредима, въпреки че е стояла само на 25 см от него", каза още той. 

Фадави добави, че на мястото на инцидента не е имало нападатели. 

Върховен водач на Иран аятолах Али Хаменей обеща да отмъсти за покушението и добави, че "иска наказание" за извършителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!