Най-опасният действащ вулкан в Мексико се активира отново

OFFNews 28 февруари 2024 в 10:23 836 0

вулкан

Снимка Ройтерс

Попокатепетъл се активира отново.

Най-опасният действащ вулкан в Мексико се активира вчера. На снимки се виждат огромни стълбове сива пепел - достатъчни, за да спрат полетите, съобщава Си Ен Ен.

Вулканът Попокатепетъл се намира в централната част на Мексико между щатите Морелос, Пуебла и щата Мексико.

По данни на Националната координация за гражданска защита пепелта е покрила Мексико сити и околностите на около 72 км югоизточно от вулкана.

Националният център за предотвратяване на бедствия в Мексико съобщи, че е регистрирал 77 изригвания и е издал втора степен за вулканична заплаха, която изисква предприемане на превантивни мерки и спазване на разстояние.

Някои авиокомпании е трябвало да отменят полетите от международното летище "Бенито Хуарес" в Мексико сити.

Жителите на Мексико са предупредени да се подготвят за евакуация. В радиус от 96 км от вулкана живеят около 25 милиона души, но от гражданска защита твърдят, че в момента няма риск за населението.

През 2019 г. Попокатепетъл изригна 14 пъти за една нощ. Миналия май изхвърли стълбове пепел и летището в Мексико Сити отмени стотици полети. Властите в няколко щата преустановиха присъствените занятия и предупредиха жителите да се подготвят за евакуация, но вулканичната активност стихна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика