Най-малко 28 палестинци загинаха при мощен израелски обстрел в Рафах

OFFNews 10 февруари 2024 в 13:22 861 3

нападение

Снимка БТА/АП

Най-малко 28 палестинци бяха убити в Рафах в ранните часове на днешния ден. Това се случи часове след като израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е поискал от армията да изготви план за евакуацията на стотици хиляди хора от намиращия се в южната част на ивицата Газа град преди предстоящото сухопътно настъпление срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нетаняху не разкри подробности, нито срокове, но новината предизвика масова паника. Над половината от 2,3-милионното население на Газа се е струпало в Рафах, а много от тези хора бяха прогонени от домовете си след предишни израелски заповеди за евакуация, които засегнаха две трети от територията на анклава. Не е ясно къде биха могли да отидат те, ако напуснат и Рафах, отбелязва АП.

Новината за предстоящото настъпление увенча седмица на изострено публично напрежение между Нетаняху и правителството на президента на САЩ Джо Байдън. Американски официални лица заявиха, че офанзива срещу Рафах без план за мирното население ще причини катастрофа.

Израел бомбардира града почти ежедневно, дори и след като през последните седмици каза на цивилните да потърсят убежище там от боевете в намиращия се недалеч на север Хан Юнис.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" междувременно предупреди, че израелска офанзива срещу Рафах може да причини "десетки хиляди убити и ранени", предаде Франс прес.

"Ние предупреждаваме за катастрофа и масово убийство, което може да доведе до десетки хиляди мъченици и ранени", пише в изявлението.

От "Хамас" подчертават, че за тези възможни последици ще носят отговорност "американската администрация, международната общност и израелските окупатори".

В Хан Юнис, където в момента е епицентърът на бойните действия по суша в Ивицата Газа, израелските сили откриха огън по болница "Насър", най-голямата в района, най-малко един човек е убит, а няколко са ранени, заяви говорител на управляваното от "Хамас" здравно министерство в Газа.

По думите му медицинските служители вече не могат да се придвижват между сградите от болничния комплекс заради ожесточения обстрел. Говорителят каза, че 300 медици, 450 пациенти и 10 000 разселени са се скрили в болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

10.02 2024 в 16:29

демотиватор,

Ааааааа, ц! Кой ще ги пусне тия маклуби в Египет? Първата работа на египтяните беше да затвори границата с Газа. Никой не ги ще тия маймуняци на територията си, най-малкото - мюсюлманските им братя. Всички си спомнят за дивотиите, които сътвориха в Йордания, Ливан и къде ли не още. Та всеки бяга от тях като от чума, дори самите араби.

https://apnews.com/article/palestinian-jordan-egypt-israel-refugee-502c06d004767d4b64848d878b66bd3d

400

2

демотиватор

10.02 2024 в 15:05

Куфарче с най-необходимото и айде у братски Египет, 'ем и пирамидите и храмовете ще разгледат.
Благотворителните арабски и международни организации пък ще могат така да си свършат много по-ефективно (и безопасно) работата по обгрижването им.
А после, когато Израел зачисти напълно Хамас, могат го помоли учтиво за някакви хуманитарни условия за завръщане.
Така ни един мирен палестинец няма повече да погине поради криещ се зад него въоръжен хамасовец (ジ) ✡ ✊

318

1

Valioka

10.02 2024 в 14:03

Докато за убитите терористи Хамас използва думата "мъченици", значи има мегдан... В крайна сметка не Израел се е населил по тези земи насила, а палестинските заселници.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика