Най-малко 26 са жертвите на серията торнада в САЩ. Засегнати са 9 щата

OFFNews 02 април 2023 в 11:40 894 0

Съливан

Снимка БТА/АП

Резултатът от торнадото в Съливан, Индиана.

Поне 26 души загинаха при поредицата от торнада, преминали през южните и средните западни части на САЩ. В няколко щата са разрушени къщи, а хиляди останаха без ток.

По данни на в. "Вашингтон пост" са регистрирани около 60 торнада. ABC News пише, че природното бедствие е засегнало девет щата, сред които Арканзас, Тенеси, Илинойс, Индиана, Алабама и Мисисипи.

Жителката на град Уайн на около 170 км от столицата Литъл Рок, Арканзас, Ашли Макмилън разказва, че тя, съпругът ѝ, децата и кучетата са се скрили в малка баня. Когато торнадото преминало, те седели там и се молели и се сбогували, защото мислели, че ще умрат. Паднало дърво нанесло сериозни щети на дома им, но те самите останали невредими. Макмилън разказва пред АП: "Усещаше се как къщата се тресе, чуваха се силни шумове, дрънчене на съдове. След това всичко утихна".

По предварителни данни в Арканзас са загинали най-малко петима души, от които четирима в Уин и един в столицата Литъл Рок.

"Живея тук от 1985 г. и познавам доста добре целия окръг. А сега не разпознавам района, това ме шокира. Сградата на склада се намира на 3 мили надолу по пътя от мястото, където се намира", казва жител на Литъл рок пред "Вашингтон пост".

"Тъжно е, че градът ми е пострадал толкова тежко. Училището ни е изчезнало, църквата ни е изчезнала. Болно ми е за всички хора, които са загубили домовете си", заяви Хайди Дженкинс, собственик на местен салон, пред АП. 

Още най-малко седем души са загинали в Тенеси, четирима в Илинойс и трима в Индиана. Съобщава се и за жертви в Алабама и Мисисипи.
Губернаторът на Арканзас Сара Сандърс обяви извънредно положение в щата, а Националната гвардия беше изпратена да помага в усилията за възстановяване. По думите на Сандърс президентът на САЩ Джо Байдън е обещал федерална помощ.

Предупрежденията за екстремни метеорологични условия, включително възможност за гръмотевични бури, силни ветрове и градушки, остават в сила в източната част на страната, съобщиха от Националната метеорологична служба.

Според американския сайт PowerOutage близо 600 000 души са останали без електричество, като най-засегнати са Охайо, Пенсилвания и Тенеси.

Серията от торнада удари САЩ седмица след като огромно торнадо уби 26 души в Мисисипи. Тогава торнадото е изминало 94 км и е продължило около час и 10 минути - необичайно дълъг период за подобни природни явления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови