Най-малко 26 души загинали след торнадото в Мисисипи

Издирват оцелели след торнадото в Мисисипи и Алабама

OFFNews 26 март 2023 в 09:13 1304 0

Снимка

Спасителните екипи продължават да претърсват стотици разрушени домове и сгради, след като силна буря, придружена от торнадо, връхлетя щата Мисисипи, в резултат на което загинаха най-малко 25 души, предаде Ройтерс.

Още един човек загина в съседния щат Алабама.

Торнадото се е задържало на земята в продължение на цял час, като е преминало разстояние от близо 274 километра, унищожавайки всичко по пътя си, каза метеорологът Никълъс Прайс от американската Национална метеорологична служба в Джаксън, Мисисипи.

Видеозапис, заснет в Ролинг Форк, град с население от около 1700 души в западната част на Мисисипи, който беше най-силно засегнат, показва развалини на къщи, прекършени стволове на дървета и преобърнати автомобили. Водната кула на града се вижда да лежи изкривена на земята.

Цяло семейство едва се е спасило, подслонявайки се в банята, докато останалата част от къщата им се е срутила около тях, а силните ветрове са стоварили и миниван върху дома им, казва един от спасителите.

В Силвър Сити, град с население от около 300 души, жителите описват как са се заключили във вътрешните стаи на къщите си, криейки се във ваните на баните си, докато торнадото премине.

В съседния щат Алабама, който е засегнат от същата силна буря, спасителите са извадили мъж от калта, след като ремаркето му се преобърнало, но той е починал от нараняванията си, съобщиха местните власти. Това засега е единствената жертва, за която се съобщава в Алабама.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече кадрите от Мисисипи "сърцераздирателни" и каза, че е разговарял с губернатора на щата Тейт Рийвс. Байдън е изказал своите съболезнования и е обещал пълна подкрепа от страна на федералните власти за възстановяване на щетите.

"На засегнатите от тези опустошителни бури и на служителите от спешна помощ и аварийните екипи, които оказват помощ на съгражданите си, ще направим всичко възможно да им съдействаме", каза Байдън.

"Ще бъдем там толкова дълго, колкото е необходимо. Ще работим заедно, за да осигурим подкрепата, от която се нуждаете за възстановяване", каза американският президент.

Властите на щата Мисисипи са създали три спешни приюта, включително в базата на американската Национална гвардия в Ролинг Форк.

По данни на портала "Пауъраутидж" около 26 000 американски домакинства все още са без електричество в щатите Мисисипи, Алабама и Тенеси поради бурята. Губернаторът на Мисисипи обяви извънредно положение. В щата има няколко засегнати населени места, едно от тях Ролинг Форк е почти изцяло изравнен със земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин