Най-малко 10 загинали при срутване на златна мина в Зимбабве

OFFNews 03 октомври 2023 в 10:19 590 0

Златна мина

Снимка Pixabay

Златна мина

Най-малко 10 миньори загинаха при срутване на златна мина в района на Чегуту в Зимбабве, станало преди три дни. Спасителните екипи продължават издирването на оцелели, съобщава Си Ен Ен.

Смята се, че около 42-ма миньори-занаятчии са работили под земята в мината Bay Horse в Чегуту, когато тя се е срутила върху тях в петък. 21 от тях са били спасени. 10 са блокирани под развалините. Смъртта на други 10 е потвърдена. Някои от починалите са открити заклещени под скали, съобщиха държавните медии.

По-рано в събота вицепрезидентът на Зимбабве Константино Чивенга каза, че до 13 души може да са загинали при инцидента. Той увери, че правителството ще подпомогне близките за покриване на разходите за погребенията.

Занаятчийският добив е често срещан в Зимбабве, който е богат на големи находища от злато и диаманти. Злополуките в незаконни минни обекти също са чести в южноафриканската държава.

През 2019 г. телата на около две дузини незаконни златотърсачи бяха извадени от наводнена мина в селище в западната провинция Машоналенд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика