Най-малко 10 изчезнали при пожар на гръцки ферибот, на борда е имало много българи (обновена)

Около 100 наши сънародници са пътували с него, МВнР няма данни за пострадали сред тях

OFFNews 18 февруари 2022 в 11:30 4259 0

Снимка Twitter/Kostas Kallergis

Най-малко 10 души се издирват, след като пожар избухна на ферибот с 290 души на борда, съобщава в. "Катимерини". Двама българи са блокирани в гаража на ферибота, предаде "Прото тема", като се позовава на своя информация.

Те са в комуникация с властите, които се опитват да им дадат инструкции как да достигнат до палубата, откъдето да бъдат взети с хеликоптер. По-рано телевизия "Скай" съобщи, че един от блокираните, без да уточнява националността му, който е водач на товарен автомобил, се е свързал с властите и е поискал помощ, като е съобщил, че вижда още един човек в зоната.

Гръцката брегова охрана, цитирана от "Катимерини", потвърди, че е започнала операция по спасяване на двама души, като не се съобщава националността им. 

Към момента няма данни за пострадали български граждани при пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост, съобщиха от Министерството на външните работи. 

В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

Корабът е плавал от Гърция за Италия. На борда е имало и много българи. Засега няма информация дали сред тях има пострадали.

На ферибота, плащащ под италиански флаг, са се намирали 239 пътници и 51 души екипаж. Пожарът е избухнал тази нощ край остров Корфу в Йонийско море, предаде Ройтерс. 

По информация на БНТ около 100 българи са били на борда, като сред пътниците има семейства с малки деца. Един от спасените българи е разказал, че операцията по спасяването им е продължила около 40 минути. 

"Бяхме събудени около 4:20 ч. сутринта. В рамките на един час напуснахме кораба. Спаси ни екипажът, който действаше много бързо", разказва един от пътниците пред Skai TV.

Бреговата охрана съобщи, че общо 290 души са били на борда на 183-метровия "Euroferry Olympia" и повечето от тях са се качили на спасителни кораби. 

Според началника на бреговата охрана четири патрулни катера са на пристанището. В акцията участва и лодка на италианската икономическа полиция, два плаващи кораба, две частни лодки, пристанищен хеликоптер, два военноморски хеликоптера и хеликоптерна флота. В района са изпратени и два влекача.

Причините за пожара все още не са известни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!