Най-големият пожар в историята на Тексас взе жертва (снимки)

OFFNews 29 февруари 2024 в 11:48 980 0

пожар

Снимка БТА/АП

Пожар в Тексас

Пожарите, бушуващи в Северен Тексас, са отнели живота на най-малко един човек, а пожарникарите се борят да овладеят един от най-големите пожари в историята на този американски щат, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Пожарът в Смоукхаус крийк, район, известен със своите прерии, е локализиран само на 3 процента. Огромният пожар, разпространил се в резултат на силните ветрове и необичайно високите температури, вече е изпепелил 344 000 хектара.

В малкия град Стинет 83-годишна жена е загинала в огъня, съобщи снощи пред местни медии служител на окръг Хътчинсън, като добави, че най-малко 20 сгради там са унищожени.

На 100 км на изток, в град Канейдиън, който има около 2300 жители, "са изгорели няколко къщи", заяви кметът Терил Бартлет пред телевизия Си Ен Ен, но "за щастие няма сериозно пострадали".

Пожарът в Смоукхаус крийк, снимка: БТА/АП

По думите на Чад Майърс, метеоролог от Си Ен Ен, пожарът се движи със скорост от дължината на две футболни игрища в секунда.

Петте бушуващи пожара в щата, включително пожарът в Смоукхаус крийк, са изпепелили общо повече от 404 000 хектара. До снощи 18 други пожара са били овладени.

Националната метеорологична служба в Амарило, най-големия град в района, заяви вчера, че се очакват ниски температури, "придружени от слаб вятър". Властите се надяват, че това ще помогне на пожарникарите.

В град Боргър властите публикуваха кадри от райони, над които все още се издига пушек от пожара. Те съобщиха, че са отворили приют за евакуираните хора.

Заповеди за евакуация са издадени и за голяма част от близкия град Фрич, в който почти никъде няма вода и електричество.

Пожарът в  Смоукхаус крийк, снимка: БТА/АП

Във вторник губернаторът на Тексас Грег Абът обяви бедствено положение за 60 окръга. Пожарите край град Амарило доведоха до временното затваряне на основния завод за ядрени бомби в САЩ.

Американският президент Джо Байдън е информиран за ситуацията, като Белият дом е в контакт с местните власти по отношение на пожара, заяви говорителката Карин Жан-Пиер.

Тази седмица градове в САЩ и Канада регистрираха рекордни температури за месец февруари, като в някои от тях дори имаше летни горещини. Експертите смятат, че освен изменението на климата, причина за това е и метеорологичният феномен "Ел Ниньо", посочва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки