Най-дългата високоскоростна жп магистрала открита в Китай

26 декември 2012 в 12:51 3248 0

Най-дългата скоростна жп магистрала бе открита в Китай. Снимка: AP/Xinhua
Най-дългата скоростна жп магистрала бе открита в Китай. Снимка: AP/Xinhua

Най-дългата високоскоростна жп магистрала в света беше пусната в експлоатация в Китай.

Рано сутринта на 26 декември първият влак с пътници потегли по новата линия, която свързва Пекин с град Гуанчжоу (административен център на южната провинция Гуандун). То бе предавано директно по телевизията в Китай.

Магистралата е дълга 2200 км. Скоростта на влаковете по нея ще достига 300 км/ч. Това ще доведе до съкращаване на времето за пътуване от Пекин до Гуанчжоу от 22 до 8 часа.

Град Гуанчжоу или Кантон е голям икономически център в южната част на Китай. Новата високоскоростна линия, която води до него, ще спира на 35 гари в най-големите градове. Досега по линията имаше само няколко високоскоростни участъка.

Първите високоскоростни линии в Китай датират от 2007 г. До 2015 г., съгласно плана, утвърден от Държавния съвет на Китайската народна република, трябва да завърши строителството на четирите основни магистрали, които ще залегнат в основата на мрежата на високоскоростния жп транспорт. Две от тях ще пресичат страната от изток на запад, и две - от север на юг.

Тогава общата дължина на високоскоростните железопътни линии в Китай трябва да достигне 18 хиляди км. С откриването на линията Пекин-Гуанчжоу общата дължина достигна 9300 км. По този показател Китай заема първо място в света.

Линията ще действа по време на китайската Нова година, в средата на февруари 2013 г., заради която стотици милиони китайци прекосяват страната, за да празнуват с близките си. Смята се, че тогава настъпва най-голямата миграция на хора в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !