Най-богатият украинец Ринат Ахметов ще съди Русия заради загуба на активи в ДНР и ЛНР

OFFNews 11 април 2023 в 15:59 2863 1

Ахметов

Снимка Архив

Ринат Ахметов

Украинският бизнесмен Ринат Ахметов възнамерява да заведе дело срещу Русия и да търси обезщетение за загубата на активите си в Донецка и Луганска област за периода 2014-2017 г., съобщиха от пресслужбата на инвестиционната група SCM на Ахметов.

Най-богатият украинец ще поиска компенсация за всички загуби, които е претърпял поради намеса в дейността на компаниите му или експроприация на активи от самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР "под ръководството или контрола на Русия", заявиха от SCM. Не се уточнява в кой съд ще бъде подаден искът, нито каква е стойността му.

В него са изброени десетки предприятия в минния, металургичния и енергийния сектор и недвижими имоти, включително Енакиево Стийл, въгледобивните компании ДТЕК Ровенкяштрацит и ДТЕК Свердловантрацит, тренировъчната база Кирша на футболния клуб Шахтьор и стадионът Донбас Арена.

В изявление на Ринат Ахметов, цитирано от SCM, се казва, че средствата, които ще бъдат възстановени от Русия, ще бъдат използвани в бъдеще за "възстановяване и изграждане на нови предприятия, създаване на работни места и развитие на икономиката на Украйна".

Ахметов и преди се е обръщал към международни съдилища - през 2018 г. към Арбитражния съд в Хага за загубата на енергийните активи на ДТЕК в анексирания Крим, а през 2022 г. - към Европейския съд по правата на човека, със списък на активите, унищожени или конфискувани след пълномащабната руска инвазия, напомня "Медуза".

Украинското издание на Forbes изчислява, че състоянието на Ринат Ахметов е намаляло от 13,7 млрд. на 4,4 млрд. долара между февруари и декември 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика