Най-богатият украинец обеща помощ за Мариупол

OFFNews 16 април 2022 в 20:54 3426 0

Снимка Getty Images

Най-богатият украинец - Ринат Ахметов, обеща да помогне за възстановяването на обсадения от руските сили украински пристанищен град Мариупол, съобщи БНР.

Ахметов притежава в града два големи стоманодобивни комбинати, за които казва, че отново ще се конкурират на световно равнище.

Неговата компания "Метинвест", която е най-големият производител на стомана в Украйна, обяви, че не може да осигури поръчаните доставки, а неговата финансова и промишлена компания "Ес Си Ем Груп" обслужва дълговите си задължения.

Частната му компания за производство на енергия "Ди ТЕК" е оптимизирала изплащането на задълженията в споразумение с кредиторите си.

Най-големият производител на стомана в Украйна заяви, че никога няма да работи под руска окупация:

"Случващото се в Мариупол е трагедия от глобален мащаб и е пример за геройство. За мен Мариупол е и винаги ще бъде украински град", заявява Ахметов в писмен отговор до "Ройтерс". Той допълва, че ежедневно е във връзка с управителите на "Метинвест" от заводите в Мариупол.

Вчера от компанията обявиха, че няма да работят под руска окупация и че заради обсадата производственият капацитет в металургията в Украйна е намален с повече от една трета.

Бизнес империята на най-богатия украинец се свива от 2014-а, когато Русия анексира Крим, а Донецк и Луганск обявиха независимост от Киев.

По данни на "Форбс" състоянието на Ахметов през 2013 година е било над 15 милиарда долара, докато сега е малко под 4 милиарда долара.

В изявлението си за "Ройтерс" той твърди, че щетите от войната в Украйна са на стойност един трилион долара.

"Определено ще се нуждаем от безпрецедентна международна програма за възстановяване, един план "Маршал" за Украйна", пише още Ахметов в препратка към американския проект за възобновяване на Западна Европа след Втората световна война: "Вярвам, че всички ние ще възстановим една свободна, европейска, демократична и успешна Украйна след победата ни в тази война", завършва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews