Нагорни Карабах пак пламна, има загинали. Ердоган с пълна подкрепа за азербайджанските братя

България призова за прекратяване на огъня и възобновяване на диалога

OFFNews 27 септември 2020 в 18:33 14689 1

България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви.

Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели, се казва в изявление на Министерство на външните работи по повод конфликта в размирната област Нагорни Карабах.

През последните часове напрежението между Армения и Азербайджан рязко ескалира и се стигна до военен сблъсък.

Сепаратистките сили в отцепилия се от властите в Баку регион Нагорни Карабах свалиха два азербайджански военни хеликоптера. Това се случи след като Азербайджан започна бомбардиране на анклава, твърдят бунтовническите власти.

Парламентът на Азербайджан реши днес на извънредно заседание да обяви военно положение в някои градове и райони. Решението трябва да бъде одобрено до 48 часа от президента.

Тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна старият конфликт за Нагорни Карабах, който почти изцяло е населен с арменци и на практика Баку няма никаква власт над сепаратисткия район.

Съобщено бе за въоръжени сблъсъци по границата на района. Данните за жертвите и нанесените щети до момента са противоречиви, но такива има и от двете страни, а Ереван и Баку взаимно се обвиниха за избухването на престрелките.

По-рано днес Армения и Нагорни Карабах също обявиха военно положение и всеобща мобилизация.

По-късно Русия заяви, че е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е заявил това в телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнацаканян след изблика на насилие днес между Армения и Азербайджан в района на контролираната от арменски сепаратисти азербайджанска област, предаде ТАСС.

„Лавров изрази сериозна загриженост във връзка с продължаващите пълномащабни бойни действия на линията на съприкосновение и постъпващата информация за убити и ранени. Подчертана бе необходимостта от възможно най-бързо прекратяване на огъня", пише в изявление на руското министерство на външните работи.

В текста се отбелязва, че се подготвя телефонен разговор между руския външен министър и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Баку и Ереван да прекратят военните действия, предаде Франс прес.

„Незабавното връщане към преговорите, без предварителни условия, е единственият възможен път”, подчерта той в Twitter.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е уверил в телефонен разговор днес президента на Азербайджан Илхам Алиев в солидарността на Турция, като е обещал, че тя ще продължи и в бъдеще с разбирането за "един народ, две държави", предаде Анадолската агенция.

В изявление в Туитър Ердоган заяви, че Армения с "поредното нападение срещу Азербайджан" отново е показала, че представлява най-голямата заплаха за мира и сигурността в региона, предава БТА.

"Турският народ, както винаги досега, и днес е на страната на своите азербайджански братя с всички свои възможности", добави президентът.

Ердоган обвини международната общност в двойни стандарти, като по думите му тя не е показала необходимата и достатъчна реакция "спрямо провокативната агресия на Армения".

"Приканваме арменския народ сам да поеме отговорността за бъдещето си срещу ръководства, които го тласкат към катастрофа и го използват като марионетка, и призоваваме целия свят да застане на страната на Азербайджан в борбата срещу окупацията и потисничеството", заяви още турският президент.

Ердоган каза, че в днешния си разговор с Алиев отново е станал свидетел на неговото компетентно и решително поведение.

"С разбирането си за "един народ, две държави" Турция ще продължи и задълбочи солидарността си с азербайджанските братя", каза още той, посочвайки, че е предал това послание на своя "брат" Илхам Алиев.

Френското министерство на външните работи призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да възобновят незабавно диалога помежду си, предаде Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови