Над половин милион бежанци са влезли във Франция към края на 2022 г.

OFFNews 03 юли 2023 в 15:05 950 0

Детете в Мариупул

Снимка АП/БТА

Бежанци

Франция премина границата от половин милион бежанци, дошли на нейна територия към края на 2022 г. Миналата година са приети повече от 56 000 молби за убежище. Това съобщава органът, отговорен за предоставянето на подобен вид закрила - Френската служба за закрила на бежанците и лицата без гражданство, предаде БТА.

В годишния доклад на службата се уточнява, че през 2022 г. още 56 276 души „са били поставени под закрила“ във Франция, независимо дали след решение на първа инстанция от Френската служба за закрила на бежанците и лицата без гражданство, или след обжалване пред Националния съд за правото на убежище.

„По този начин общият брой на лицата, поставени под закрилата на службата, достигна 547 102 души към 31 декември 2022 г.", се посочва в доклада.

За пета поредна година афганистанските граждани са най-многобройните кандидати за убежище във Франция със 17 000 от общо 131 000 подадени молби са афганистанските граждани, които за пета поредна година са с най-много подадени молби. Тази тенденция се е засилила още повече след завръщането на власт на талибаните през лятото на 2021 г.

С избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г.  потърсилите закрила на френска територия можеха да са много повече, но украинците се ползват със специфичен режим, наречен „временна защита". Той освобождава пристигналите във Франция украинци от необходимостта за кандидатстване за убежище, като същевременно им дава право на престой и пакет от социални придобивки.

В доклада се посочва, че след затягане на режима в Русия, се е генерирал поток от молби на руски граждани за убежище във Франция, който се е увеличил със 75%.

В доклада на службата пише, че това отразява отказа им да бъдат повикани за наборна военна служба или за мобилизация в руските въоръжени сили,  както  и страховете им да изразяват различни политически възгледи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика