Над 90% от хората във Венеция и Милано поискаха по-голяма автономия от Италия

OFFNews 23 октомври 2017 в 08:57 5465 0

Избирателите в две богати области в Северна Италия - Венето и Ломбардия, гласуваха с голямо мнозинство на референдуми за по-голяма автономия от централното правителство в Рим в неделя, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Над 90 процента от гласувалите избиратели в двете области, които са управлявани от клонящата към сепаратизъм Северна лига, подкрепиха по-широка автономия, при която да имат повече правомощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи.

В тези две области е съсредоточена една трета от икономиката на Италия.

Президентът на Венето Лука Дзая каза, че над два милиона жители на областта са гласували на референдума, чийто резултат нарече "красив".

"Венето се превръща в лаборатория за автономия", посочи той.

Но при обработката на резултатите е имало хакерска атака, добави Дзая. "Имаме три нива на сигурност, две от които бяха засегнати от хакери. За момента сме частично блокирани и се свързваме по телефона с всяка община. Ще имаме окончателни резултати след няколко часа", каза Дзая.

Президентът на Ломбардия Роберто Марони заяви, че с референдумите двете области могат да обединят сили, "за да поведат битката на века."

Двамата лидери ще обсъдят с регионалните съвети исканията на двете области към централното правителство, след което ще отидат в Рим за да се срещнат с премиера на Италия Паоло Джентилони.

Референдумите не са обвързващи за централното правителство, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови